Pauline van Dongen

Pauline speaks Engels, Nederlands

Topics: Creativiteit, Design, Innovatie, Smart Energy

Services: Keynote, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Pauline van Dongen

Pauline van Dongen

Pauline van Dongen - spreker

Pauline van Dongen is een Nederlandse modeontwerper gespecialiseerd in wearable technology. Als maker is ze geïnteresseerd in de dynamische expressie van mode en onderzoekt ze hoe textiel en andere materialen interveniëren tussen het menselijke lichaam en de omgeving. Ze ziet in technologie een mogelijkheid om nieuwe, betekenisvolle en duurzame relaties te creëren met de dingen die we dragen.

In oktober 2019 promoveerde Pauline met het proefschrift: A Designer’s Material – Aesthetics Reflections on Fashion and Technology. Hiermee is zij de eerste Nederlandse fashion Designer die in Nederland promoveert. In haar Phd. onderzoek combineert ze design onderzoek met technologie filosofie en biedt daarmee een nieuwe manier om naar de rol van technologie in de mode te kijken. Met als uitkomst interessante alternatieven voor een duurzame toekomst.

Haar design studio, die ze in 2010 oprichtte geniet internationale erkenning. De studio houdt zich bezig met het dynamische gebied tussen mode en technologie en heeft verschillende interdisciplinaire samenwerkingen als basis. Door het creëren van een ecosysteem van textielbedrijven, modemerken, kledingfabrikanten, universiteiten en onderzoeksinstituten beïnvloeden de ontwikkelingen binnen de studio alle gebieden binnen de mode. Door deze opzet wordt het mogelijk gemaakt om prototypes door te ontwikkelen naar echt draagbare, wenselijke en schaalbare producten.

Pauline ziet technologie als materiaal. Haar visie benadrukt de waarde van de fysieke, zintuigelijke ervaring van kleding. Dit wordt weerspiegeld in haar werk en werd een belangrijk thema in haar Phd onderzoek, dat in oktober 2019 gepubliceerd werd bij ArtEZ press.

Pauline van Dongen

Doordat ze design research combineert met de filosofie van technologie levert ze drie belangrijke bijdragen: ze herdefinieert het begrip van wearables en hun rol in de context van dagelijkse mode. Gebaseerd hierop presenteert ze een gids voor designers, voor het ontwikkelen van ‘material aesthetics sensibility’ en legt uit hoe dit de manier van ontwerpen kan transformeren. Tenslotte geeft ze aan hoe er, gebaseerd op deze benadering, nieuwe ontwerp mogelijkheden zullen ontstaan, wat weer vorm geeft aan de toekomst. Pauline’s PhD onderzoek wordt ondersteund door de Crafting Wearables Programme, een samenwerkingsverband tussen ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem, de Technische Universiteit Eindhoven en de Radboud Universiteit, en werd gefinancierd door de NWO (Nederlands Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek).

“My experimental approach towards materials, tools and processes results in a continuous renewal of the notion of craft and exploration of the role of the body in fashion”

Pauline’s meest recente werk bestaat uit: haar werk met zonnecellen, illuminated sportswear, slimme, aanraakgevoelige denim, nieuwe ontwikkelingen in 3D geprinte mode waar gebruikt wordt gemaakt van body scanning, generatieve design-tools en de applicatie van geprinte elektronische sensoren en geleidende garen en coatings in textiel.

Pauline van Dongen

Pauline heeft op verschillende internationale conferenties en events gesproken: zoals SXSW, CES, TEDx, Northside Festival NY, IDTechEx, ArcInTex, Turkey Innovation Week, Munich Fabric Start, Wearable Futures, Utopian Bodies, The future of Fashion is now en de Dutch Design Week.

Gefascineerd hebben we staan luisteren naar Pauline. Wat is ze bevlogen en welbespraakt! Heerlijk om naar te luisteren!
–Tons Janssen, Afdelingsleider vwo – Teamleider Kunst en Cultuur, NSG

In 2016 werd Pauline uitgeroepen tot een van de 50 meest inspirerende vrouwen in tech in Nederland. Het jaar daarna werd ze door MIT geselecteerd voor hun jaarlijkse lijst van Europese “Innovators onder de 35”. In Nederland werd ze recent genomineerd als een van de vijf leading Future Fashion Pioneers.

Pauline van Dongen, Jan Terlouw Innovatieprijs 2023

Pauline van Dongen designs backpack from seamless “energy harvesting textile”

Now Future: Pauline van Dongen – Dutch Design Week 2015

Issho | An Intelligent Denim Jacket by Pauline van Dongen

Issho | An Intelligent Denim Jacket by Pauline van Dongen from Pauline van Dongen on Vimeo.

Crafting Wearables, Pauline van Dongen bij TEDx Arnhem, Oktober 2015

The creators project: Make It Wearable | Solar-Powered Fashion That Charges Your Phone

Prinsjesdag 2015 – Studenten TU Eindhoven kleden minister Bussemaker:

Pauline van Dongen bij TEDx Maastricht, Oktober 2014

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.