Rens Lieman

Booking request

Rens Lieman

Rens Lieman

Rens Lieman

Rens Lieman (1988) schrijft als technologiejournalist o.a. voor NRC Next en Esquire en is auteur van het onlangs verschenen boek ‘Uber voor alles‘.

In 2010 behaalde Rens zijn bachelor journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Hij werkte vijf jaar als vaste redacteur voor tijdschrift Esquire waarna het buitenland lonkte. In 2015 verhuisde hij naar New York om vanuit daar als freelance journalist te werken voor Nederlandse kranten (Het Parool, NRC Next) en tijdschriften (o.a. Esquire, Nieuwe Revu en Elle). Hij schrijft met name over technologische ontwikkelingen en hoe Silicon Valley ons leven van alledag beïnvloedt. Momenteel woont Rens weer in Amsterdam en verscheen begin 2018 zijn eerste boek bij uitgeverij Business Contact: ‘Uber voor alles’.

In ‘Uber voor alles’ reconstrueert Rens de opkomst van Uber en de zogeheten ‘on demand-economie’ waartoe ook bedrijven als Deliveroo en Helpling behoren. Aan de hand van onderzoek, vele interviews en eigen ervaring, door een jaar voor deze bedrijven te werken, zet Rens uiteen hoe deze tech grootmachten impact hebben op onze arbeidsmarkt, economie en steden. De eerste druk verkocht in anderhalve week uit en werd besproken door Het Parool en door NRC.

Rens Lieman spreekt over zijn ervaringen als fietskoerier, schoonmaker en chauffeur. Werknemers bij deze bedrijven worden continue verleid om meer of harder te werken door middel van pushmeldingen en digitale puntensystemen. Hoe werd hij beïnvloed door deze technologie en gamification methodes?

Daarnaast geeft Rens een kijkje in ‘Ubers trukendoos’; hoe kan het dat platformbedrijven erin slagen dat vraag en aanbod altijd in evenwicht is terwijl ze over beide groepen geen controle hebben?

Verder vertelt Rens graag over de gevolgen van de on demand-economie. Met een kritische blik gaat Rens verder in op vragen als ‘wat voor impact gaat het hebben op de economie’? En ‘worden we gelukkiger als we alles on demand in huis kunnen halen’?

Rens Lieman bij De Balie, maart 2018

Rens Lieman bij Radio 1 Langs de lijn, april 2018

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.