Ruurd Oosterwoud

Ruurd spreekt Engels, Nederlands

Onderwerpen: Fake news, Social Media, Viral marketing

Services: Keynote, Presentatie

Meer info: LinkedIn, Website, Twitter,

Aanvraag expert

Ruurd Oosterwoud

Ruurd Oosterwoud

Ruurd Oosterwoud

Ruurd Oosterwoud (1989) is de oprichter van DROG, een organisatie die mensen bewust probeert te maken van nepnieuws en desinformatie. DROG combineert gedegen kennis met prikkelende campagnes en ziet in die speelse aanpak de meest effectieve vorm van bewustwording.

DROG heeft als campagne een serious game ontwikkeld waarin spelers worden uitgedaagd zo goed mogelijk fake news te maken en verspreiden. Samen met 3FM zette Ruurd een Russische trollenfabriek op in een havo-klas. Een geslaagd experiment waarin de klas het voor elkaar krijgt om de hele school te laten geloven dat de kleine pauze afgeschaft zal gaan worden. Samen met de Universiteit van Cambridge doet DROG onderzoek om de effectiviteit van hun onorthodoxe aanpak te testen.

Ruurd heeft een MA in Russian and Eurasian Studies behaald aan de Universiteit Leiden. Daar was hij de eerste die zich specialiseerde in Russische desinformatie. In diezelfde periode heeft hij vervolgens ook onderzoek en aanbevelingen gedaan voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Workshop Nepnieuws en Desinformatie
Tijdens zijn workshops laat Ruurd met sprekende voorbeelden vanuit zijn eigen experimenten zien hoe hij iedereen online kan misleiden met digitale huis-, tuin-, en keukengerei. Aan de hand van de technieken die hij laat zien, zet hij duidelijk uiteen wat het fenomeen desinformatie precies inhoudt. Van daaruit laat hij met spraakmakende gevallen zien dat zijn trucs door anderen op grote schaal worden ingezet.

In een interactieve setting maak je samen met Ruurd het beste nepnieuws en probeer je zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat kan heel veilig als simulatie in de gesloten omgeving van de game.

Onbetrouwbaar nieuws en vernieuwende journalistiek, Ruurd Oosterwoud bij Beeld en Geluid.

Russische trollenfabriek in de klas

DROG bij CNN

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.