Ruurd Oosterwoud

Ruurd speaks Engels, Nederlands

Topics: Desinformatie, Social Media

Services: Keynote, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Ruurd Oosterwoud

Ruurd Oosterwoud

Ruurd Oosterwoud

Ruurd Oosterwoud (1989) is de oprichter van DROG, een organisatie die op een innovatieve manier mensen bewust probeert te maken van nepnieuws en desinformatie. Zijn aanpak is enigszins ongebruikelijk: hij runt een trollenfabriek gebaseerd op kinderarbeid en ontwikkelde een desinformatie campagne om de Europese parlementaire verkiezingen te vernietigen 🙂

Dit klinkt natuurlijk absurd, maar juist door mensen in de positie van de “bad guy” te plaatsen, creĂ«erde DROG een effectief vaccin tegen online manipulatie. Onderzoek aan Cambridge University laat zien dat DROGs spel, getbadnews.com, waarin spelers worden uitgedaagd om nepnieuws te ontwikkelen en te verspreiden, de veerkracht van de speler tegen manipulatieve tactieken aanzienlijk verhoogt.

NOS: zo vaccineer je mensen tegen nepnieuws

Ruurd heeft een MA in Russian and Eurasian Studies behaald aan de Universiteit Leiden. Daar was hij de eerste die zich specialiseerde in Russische desinformatie. In diezelfde periode heeft hij vervolgens ook onderzoek en aanbevelingen gedaan voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Workshop Nepnieuws en Desinformatie
Tijdens zijn workshops laat Ruurd met sprekende voorbeelden vanuit zijn eigen experimenten zien hoe hij iedereen online kan misleiden met digitale huis-, tuin-, en keukengerei. Aan de hand van de technieken die hij laat zien, zet hij duidelijk uiteen wat het fenomeen desinformatie precies inhoudt. Van daaruit laat hij met spraakmakende gevallen zien dat zijn trucs door anderen op grote schaal worden ingezet.

In een interactieve setting maak je samen met Ruurd het beste nepnieuws en probeer je zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat kan heel veilig als simulatie in de gesloten omgeving van de game.

Ruurd Oosterwoud bij SUE Behavioural Design Fest 2019:

Russische trollenfabriek in de klas

DROG bij CNN

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.