Salmaan Sana
Salmaan Sana is een veelzijdige spreker en moderator. Momenteel helpt hij bedrijven om een dieper gevoel van verbondenheid op te bouwen, mensen te verbinden en te zorgen voor meer cohesie op de werkvloer. Daarnaast is Salmaan bestuurslid van TEDxAmsterdam, een jaarlijks inspirerend evenement met het bekende motto: Ideas worth Spreading. Het bouwen van dit platform voor ideeën voor positieve verandering, brengt zijn capaciteit als leider, moderator en activist samen.
“Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen” – Afrikaans gezegde.
In vrijwel al zijn activiteiten zorgt hij ervoor dat iedereen zich afstemt op hoe zij zich voelen, een band ontwikkelen met de mensen om hen heen en een manier vinden om samen impact te maken.
Voorheen werkte Salmaan als senior consultant voor Better Future, waar hij met multinationals werkte en hen meenam op leiderschaps- en impactreizen. De programma’s die hij voor hen ontwikkelde, waren altijd op maat gemaakt voor de organisatie waarmee hij werkte. Ook richtte hij een reeks stichtingen en bedrijven op, waaronder Compassion for Care, Humans of Health, Zero Generations, The Leadership Summer schools en Nameshapers. Met deze initiatieven organiseerde hij een reeks Leadership Summer schools.
Ook heeft hij gewerkt als creative engagement en online team director voor AMEE – de internationale vereniging voor Medisch Onderwijs en was hij Chief Compassionate Officer bij het Medisch Centrum in Leeuwarden. Zijn medische achtergrond heeft hem de ervaring gegeven om voor patiënten aan hun bed te zorgen en veel andere taken in ziekenhuizen op zich te nemen. Hij zat in de eerste teams die startten met TEDxAmterdam, TEDxMaastricht en TEDxBrussels.
Met zijn enthousiasme voor online technologie past hij zich snel aan nieuwe standaarden aan en pleit hij voor online tools om te verbinden, als aanvulling op fysiek contact.
Een paar van zijn recente presentaties:
Bereik je doelen
Het unieke talent van Salmaan is om de kracht van frustraties te benutten, van het hoogste naar het laagste niveau in organisaties. Dit gebruik kan persoonlijk, team- of organisatiebreed zijn – hij gelooft dat we door het erkennen, accepteren en zelfs ‘voelen’ van wat er op een dieper niveau gebeurt, vooruit kunnen gaan naar de volgende fase.
“De wet van behoud van energie stelt dat energie niet kan worden gecreëerd of vernietigd – alleen omgezet van de ene vorm van energie naar de andere.” – Émilie du Châtelet
De magie ligt in het omzetten van negatieve energie in een positieve, constructieve kracht. Met behulp van beproefde methoden zorgt hij ervoor dat zijn publiek verbinding maakt en de inzichten krijgt die ze nodig hebben om de frustratie te overwinnen en in actie te komen.
Salmaan laat zien hoe de kleine en belangrijke bewegingen in de geschiedenis allemaal zijn voortgekomen uit deze niet gewaardeerde emotie en hoe je deze kunt gebruiken om rimpelingen te creëren in je persoonlijke en professionele leven.
Cultuurverandering
Zoals het bekende gezegde luidt: “Culture Eats Strategy for Breakfast”. Dit citaat van Peter Drukker brengt een absolute waarheid: bedrijven kunnen de meest doordachte strategieën en plannen hebben, maar zonder de mogelijkheid om dit door de hele organisatie op alle niveaus door te geven, gebeurt er niets.
Salmaan heeft met een reeks kleine en grotere bedrijven samengewerkt aan de ontwikkeling van leiderschap en wat er nodig is om het gedrag van binnenuit te veranderen. Je kan je cultuur niet veranderen, maar je kunt wel het gedrag beïnvloeden, waardoor de cultuur ontstaat. Salmaan leert je omgaan met de geschreven en ongeschreven regels door aan te geven waar je op moet letten bij het creëren van een open en inclusieve omgeving.
Diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie
Salmaan heeft met teams en bedrijven gewerkt aan het ontwikkelen van strategieën en het implementeren van interventies die diversiteit vergroten, bewustzijn creëren voor gelijkheid en een cultuur creëren van meer inclusie.
“Diversiteit wordt uitgenodigd op het feest; inclusie wordt gevraagd om te dansen” – Verna Myers
Er zijn specifieke stappen om in gedachten te houden als het erom gaat je meer bewust te worden van de ongelijkheid van privileges en hoe een ieder een ander startpunt heeft. Salmaan gebruikt zijn ervaring met het werken in diverse teams, waaronder de teams die hij zelf heeft geleid, om deze thema’s tot leven te brengen. Bij het spreken of het geven van sessies over dit onderwerp moedigt hij zijn publiek aan om verder na te denken en zich zelfs ongemakkelijk te voelen. Een vraag die hij vaak zal stellen is: “wanneer ben je of voelde je je buitengesloten?”
Salmaan komt van migrantenouders en als POC (persoon van kleur) heeft hij uit de eerste hand ervaren wat het betekent om te integreren in een andere samenleving dan die waaruit hij afkomstig is. Hij is geboren in het Verenigd Koninkrijk, opgegroeid in Nederland, ging naar een internationale school en is sinds zijn studententijd wereldwijd actief.
Na het Black Lives Matter-protest in 2020 op de Dam in het centrum van Amsterdam is er veel aandacht voor dit onderwerp. Vaak is het echter nog moeilijk te vatten “wat doen we eraan en hoe?”.
Moderator/Host
Salmaan organiseert graag evenementen. Als trainer en facilitator heeft hij kleine evenementen, grotere evenementen zoals TEDx Amsterdam en hele zomerscholen georganiseerd.
Wat Salmaan hierin uniek maakt, is het feit dat hij zeer toegewijd is. Hij duikt in het onderwerp, de sprekers en het thema. Door het het persoonlijk te maken en te begrijpen waarom het belangrijk is, laat hij je herinneren en ‘voelen’ dat dit de plek is waar we moeten zijn.
Salmaan’s moderatie gaat gepaard met veel interactie, vragen die activeren, en waar de ruimte het toelaat, manieren vinden om het publiek te verbinden. Hij gebruikt zinvolle vragen die een niveau dieper gaan. En ondersteunt de reden waarom dit publiek bij elkaar gekomen is. Aan het einde laat hij hen achter met een positief en opbeurend gevoel.
Salmaan Sana, host op TEDx Amsterdam, 2021:
Spreken en contact maken met uw publiek
Spreken is meer dan alleen op een podium staan en de tekst voordragen die je hebt geleerd. Het gaat over opdagen, jezelf zijn, je ego afwerpen en staan voor iets dat groter is dan jezelf. U herinnert zich waarschijnlijk de sprekers die met u verbonden waren en degenen die zich heel ver weg voelden. Het gevoel dat een spreker indruk heeft gemaakt, dat is vaak ook wat we willen leren overbrengen als we zelf spreken.
“Ik heb geleerd dat mensen zullen vergeten wat je hebt gezegd, mensen zullen vergeten wat je hebt gedaan, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je ze liet voelen.” – Maya Angelou
Salmaan is een doorgewinterde podiumpresentator, hij houdt lezingen die teruggaan tot zijn studententijd. Met zijn verworven vaardigheden heeft hij duizenden uren training gegeven, hij deelt graag op welke manieren je op de meest authentieke manier contact kunt maken met je publiek. In 2011 gaf hij zijn eerste TED talk (TEDxMaastricht), gevolgd door jaren van toneelvoorstellingen, discussies en moderatie.
Als bestuurslid van TEDxAmsterdam weet hij wat een goede spreker is en wat nodig is om een evenement op hoog niveau met impactvolle lezingen te organiseren.
Dus wat is er voor nodig om een goede spreker te zijn en contact te maken met je publiek? Salmaan neemt je mee door specifieke stappen en methodieken die je tastbaar kunt integreren in je volgende lezing of toespraak.
Why Planet Act > TEDxAmsterdam 2019
TED talk 2011 “Compassion for Care”
Diversity Panel hosted by Salmaan Sana, IR Global Amsterdam 2019