Tessa Cramer

Tessa speaks Engels, Nederlands

Topics: Design Thinking

Services: Keynote, Panel, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Tessa Cramer

Tessa Cramer

Tessa Cramer - Spreker

Tessa Cramer is Lector Designing the Future bij Fontys Hogeschool. Ze is futurist en toekomstgerichte academicus en rondde in de herfst van 2019 haar proefschrift af getiteld Becoming Futurists aan Maastricht University. Ze illustreert met haar onderzoek dat futuristen een voorbeeld zijn van hoe professies tegenwoordig op hele nieuwe manieren worden gevormd.

Tessa is ervan overtuigd dat de complexe thema’s van onze tijd niet opgelost kunnen worden in de bestaande systemen en denkwijzen. Ze begrijpt echter als geen ander hoe moeilijk het daadwerkelijk is om de wereld met een frisse blik te bezien. In haar werk combineert ze daarom design- en toekomst denken door vanuit designprincipes aan concrete oplossingen voor de toekomst te werken.

“Ik ben ervan overtuigd dat de complexe thema’s van onze tijd niet opgelost kunnen worden in de bestaande systemen en denkwijzen. In mijn lezingen pleit ik daarom voor vertraging, omdat het in versnelling 6 onmogelijk is om te overzien wat er echt toe doet. Ik liet in mijn lezingen zien dat toekomstdenken vooral durf vergt om ongemakkelijke scenario’s onder ogen te zien en zelfs te cultiveren.


Nu we ons middenin dit ongemakkelijke sciencefiction scenario bevinden, realiseer ik me hoe belangrijk verbeeldingsvermogen is. We knipperen met onze ogen en we vliegen niet meer, we letten even niet op en alle horeca is dicht. Wie had dat begin dit jaar voor mogelijk gehouden? Niemand. Deze ongekende situatie waarin we als samenleving tot stilstand komen nodigt uit om te bezinnen. De vertraging geeft ons daarnaast tijd om het ongemak in de ogen te kijken en te vragen: wat doet er echt toe? Wat kunnen we loslaten nu we de kans hebben? En wat moeten we juist nu laten groeien?” (31 maart 2020)

Ze is onderdeel van een nieuwe generatie futuristen, die met verbeeldingskracht en analytische vaardigheden het verdiepende gesprek over de toekomst faciliteren. Haar huidige werk gaat over het belang van de onderstroom, van lange termijn denken. Zij leunt daarbij op het onderscheid dat Eisenhouwer maakte: wat is belangrijk en wat is urgent? Want urgente zaken zijn niet belangrijk en belangrijke zaken zijn niet urgent. Toch lopen onze agenda’s vaak vol met urgente taken, en is het daardoor lastig om de lange termijn in beeld te houden.

Tessa Cramer - spreker

In haar presentaties neemt Tessa je mee in de mindset van de futurist. Ze biedt haar publiek toegespitste handvatten en instrumenten om zelf met de toekomst aan de slag te gaan. Zij schetst geen ongrijpbare toekomstbeelden maar legt het accent op de collectieve wijsheid van aanwezigen, met als doel om het denken te verbreden over wat technologisch en maatschappelijk mogelijk is.

Tessa Cramer - spreker

Tessa Cramer is ontwapenend, inhoudelijk en inspirerend. Deelnemers waren zeer geboeid. Niet alleen kregen ze een crashcourse in toekomstdenken, ze konden er ook direct praktisch mee aan de slag in hun organisatie.

–Rachel Levi, Chaos in de Orde Festival / Huis van Verbeelding, 20 november 2020

Tessa’s lezing was vernieuwend en inspirerend. Ze presenteerde krachtig, kalm en kreeg het publiek mee in haar verhaal. Daarnaast was het heel fijn om Tessa erbij te hebben als persoon!

–Lina van den Idsert, Reinwardt lecture, 5 maart 2020

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.