Tessa Steenkamp

Tessa speaks Engels, Nederlands

Topics: Design, Duurzaamheid, Smart Cities

Services: Keynote, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Tessa Steenkamp

Tessa Steenkamp

Tessa Steenkamp

Tessa Steenkamp is urban interaction designer. Met een achtergrond in interaction design en stedenbouwkunde, ontwerpt Tessa ervaringen die zowel uit fysieke als digitale elementen bestaan. Dat is nodig, want die twee werelden zijn al lang niet meer parallel – en zitten elkaar zelfs vaak in de weg. Online platforms hebben geregeld grote gevolgen in de fysieke stad, en andersom is de stad niet altijd ingericht om ons veranderende, digitaal-gestuurde gedrag te faciliteren.

Met haar ontwerpbureau ‘Bits of Space’ geeft Tessa vorm aan de relaties en interacties tussen mens, technologie en de gebouwde omgeving. Ze onderzoekt gedragspatronen in context, en verwerkt deze tot ideeën voor strategie, design en beleid.

Met visualisaties en ontwerp maakt Tessa toekomstscenario’s tastbaar en concreet. Zo verkent ze de mogelijkheden – en risico’s – van technologie voor onze steden en communities.

Sinds 2011 bevindt Tessa zich als ontwerper op het snijvlak van de fysieke en digitale omgeving. Eerder zette Tessa ‘OpenStad’ op bij gemeente Amsterdam: een innovatieprogramma voor lokale democratie. OpenStad ontwerpt online tools voor collectieve besluitvorming, en geeft inwoners meer invloed op hun eigen directe leefomgeving. Ook werkte ze als ontwerper bij Studio Roosegaarde, bij Umbrellium in Londen, en was ze experience designer bij UNSense, de technologie-startup van architectuurbedrijf UNStudio.

Tessa Steenkamp

Aan de hand van voorbeelden en eigen projecten, geeft Tessa inzicht in de toekomst van wonen in de stad. Ze praat over smart cities – of eigenlijk liever ‘urban technologies’ – en wat er slim aan zou kunnen of moeten zijn, over smart mobility, de balans tussen stad en platteland, de invloed van digitale technologie en citizen empowerment. Ze reflecteert op de rol van de ontwerper in het spanningsveld tussen top-down en bottom-up, en neemt het publiek mee in de ethiek van het ontwerpen van digitale tools. Zie hier enkele voorbeelden van Tessa’s projecten.

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.