Tessa Steenkamp

Tessa speaks Engels, Nederlands

Topics: Design, Duurzaamheid, Smart Cities

Services: Keynote, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Tessa Steenkamp

Tessa Steenkamp

Tessa Steenkamp

Tessa Steenkamp is urban interaction designer. Met een achtergrond in interaction design en stedenbouwkunde, ontwerpt Tessa ervaringen die zowel uit fysieke als digitale elementen bestaan. Dat is nodig, want die twee werelden zijn al lang niet meer parallel – en zitten elkaar zelfs vaak in de weg. Online platforms hebben geregeld grote gevolgen in de fysieke stad, en andersom is de stad niet altijd ingericht om ons veranderende, digitaal-gestuurde gedrag te faciliteren.

Als ontwerper bestudeert Tessa gedragspatronen in context, waarna ze de inzichten verwerkt in ideeën voor strategie, design en beleid. Door toekomstscenario’s tastbaar en herkenbaar te maken, maakt ze de keuzes die we vandaag moeten nemen overzichtelijker. Zo verkent ze de mogelijkheden – en risico’s – van technologie voor onze steden en communities.

Tessa is experience designer bij UNSense, de technologie-startup van architectuur bedrijf UNStudio. Daarnaast is ze betrokken bij Urban Think Tank, waar ze digitale methodes en algoritmes inzet om sociale woningbouw in Afrika en Zuid-Amerika te realiseren.

Tessa Steenkamp

Eerder zette Tessa ‘OpenStad’ op bij gemeente Amsterdam: een innovatieprogramma voor lokale democratie. OpenStad ontwerpt online tools voor collectieve besluitvorming, en geeft inwoners meer invloed op hun eigen directe leefomgeving. Ook werkte ze als ontwerper bij Studio Roosegaarde, en bij Umbrellium in Londen.

Aan de hand van voorbeelden en eigen projecten, geeft Tessa inzicht in de toekomst van wonen in de stad. Ze praat over smart cities – of eigenlijk liever ‘urban technologies’ – en wat er slim aan zou kunnen of moeten zijn, over smart mobility, de balans tussen stad en platteland, de invloed van digitale technologie en citizen empowerment. Ze reflecteert op de rol van de ontwerper in het spanningsveld tussen top-down en bottom-up, en neemt het publiek mee in de ethiek van het ontwerpen van tools. Zie hier enkele voorbeelden van Tessa’s projecten.

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.