Tessa Steenkamp

Tessa speaks Engels, Nederlands

Topics: Design, Duurzaamheid, Smart Cities

Services: Keynote, Presentatie

More info: LinkedIn, Website, Twitter,

Booking request

Tessa Steenkamp

Tessa Steenkamp

Tessa Steenkamp

Tessa Steenkamp is urban interaction designer, wat een kruising is tussen stedenbouwkundige en interaction designer. Ze haalde haar bachelor Industrial Design aan de TU Eindhoven en in 2014 haar master aan de Architectural Association in Londen. Tessa is dus geschoold als architect, maar kijkt vooral mensen gebouwen en apps gebruiken voor hun interacties. Na onder andere een tijdje te hebben gewerkt bij o.a. UNSense, richtte Tessa onlangs haar eigen bureau op; Bits of Space.

De fysieke en digitale wereld zijn allang niet meer parallel – en zitten elkaar vaak zelfs in de weg. Online platformen hebben vaak grote gevolgen in de fysieke stad en vice versa: de stad en gebouwen zijn er niet op ingericht om ons veranderende, digitaal gedreven gedrag te faciliteren. Hoe kunnen we de traditionele grenzen van fysiek en digitaal design overschrijden en in plaats daarvan de menselijke ervaring en publieke waarden als uitgangspunt nemen?

Tessa Steenkamp - spreker

Over alle schalen – van bit tot gebouw en van mobiele telefoon tot stad – geeft Tessa inzicht in de participatieve energietransitie (‘Hoe vol zit onze buurtbatterij vandaag, en hoe kunnen we ons samen eigenaar voelen en ons gedrag aanpassen?’), kantoor ontwerp in tijden van hybride werkcultuur (‘Nu iedereen op afstand werkt, hoe kunnen we spontane ontmoetingen terugbrengen?’), en de toekomst van mobiliteit (“Als er geen auto is, waar willen we onze straten dan voor gebruiken?”) .

Tessa geeft inzicht in de toekomst van wonen in de stad, geïllustreerd door haar eigen ontwerp- en onderzoeksprojecten. Ze vertelt over slimme steden – of beter gezegd ruimtelijke technologieën – en neemt ons mee in het bedenken van wenselijke en ongewenste versies van onze nabije toekomst.

Tessa Steenkamp in de podcast Creative Achievers:

Creative Achievers · Tessa Steenkamp – Bits of SpaceHappy Hybrid: Hoe kunnen we het hybride werken weer menselijk maken?
Het hybride werken ontstond uit noodzaak, en werd in no-time de nieuwe standaard. Toch zijn veel kantoorwerkers er ontevreden over. Het is fijn om af en toe thuis te werken, gefocust en in pyjama, maar voor het collectief belang gaat er veel verloren. Hoe brengen we toevallige ontmoetingen terug in een kantoor waar niet iedereen fysiek aanwezig is? Hoe geven we digitale collega’s een voelbare aanwezigheid in het team? En hoe blijven we op de hoogte van elkaars werk, verspreid over een digitaal doolhof van laptops, folders en platforms?

Happy Hybrid from Bits of Space on Vimeo.


Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.