Thomas Brok
Thomas Brok is een online maker, ondernemer en presentator. Naast zijn eigen YouTube kanaal Korthom is Thomas het brein achter Teenmag, het grootse tiener celeb/gossip platform van de Benelux, en oprichter van de populaire jongensgroep Spaze. Deze merken bereiken gecombineerd zo’n 2,5 Miljoen Nederlanders per maand. Thomas zit bomvol energie en neemt altijd wat humor mee. Hij is onder andere in te zetten als presentator, host en social-media expert. Onder zijn expertise vallen onder andere social media algoritmes, dataverzameling & mediawijsheid.
Tijdens zijn studie New Media & Digital Culture (BA & MA) aan de Universiteit van Amsterdam startte hij zijn eerste YouTube kanaal KORTHOM. Wat als een hobby begon liep al snel uit de hand. Gaandeweg kwamen er steeds meer abonnees bij en volgde ook de twee andere online merken: Teenmag & Spaze.
Inmiddels hebben de kanalen gecombineerd zo’n 580.000 abonnees en in de miljoenen views per maand.
Met Teenmag wist Thomas in zo’n 1,5 jaar een groter bereik op te bouwen dan alle traditionele meiden magazines in dezelfde doelgroep bij elkaar opgeteld. De topics die besproken worden variëren van celeb & gossip nieuws tot aan body en lifestyle. Teenmag is actief op TikTok, Instagram, YouTube en op teenmag.nl. Het bereik van Teenmag is zo’n 800.000 unieke personen per maand, met alleen al 15+ Miljoen maandelijkse views op Instagram en Tiktok
In zijn scripties voor zijn studie deed hij onder andere onderzoek naar YouTubers, intimiteit, authenticiteit en de reden dat jongeren liever naar YouTube kijken dan televisie. Thomas begrijpt wat Gen-Z wil zien en weet hoe de algoritmes van social media platformen in elkaar steken. Deze kennis en zijn ervaringen deelt hij graag, daarnaast kan hij veel vertellen over data verzameling en privacy kwesties die komen kijken bij het consumeren van online content.
Thomas kan op een toegankelijke manier en met een goede lading humor vertellen over de onzichtbare dingen die komen kijken bij het zijn van een social media gebruiker. Dit doet hij vanuit het perspectief van een actief gebruiker, online maker en MA Nieuwe Media & Digitale Cultuur. In het bijzonder vertelt Thomas over het onderwerp mediawijsheid. Lopen je kinderen gevaar op Tiktok en Instagram? Waar moet je op letten? Wat gebeurt er nou echt met je data? En als we voor die ‘gratis’ social media platformen niet met geld betalen, waarmee betalen we dan wel? Thomas laat relevante voorbeelden zien on stage. Wist je bijvoorbeeld dat je bij de ‘stoplichten’ die je aan klikt bij de Google CAPTCHA ‘free labour’ levert aan Google en hun algoritmes traint foto’s beter uit te pluizen? En dat als je maar vaak genoeg auto tegen je computer zegt je vanzelf reclames van auto’s krijgt?