Xander Slager

Booking request

Xander Slager

Xander Slager

Xander Slager spreker

Xander Slager is mede oprichter van New Optimist, een sociale onderneming waar circulaire kleding in Amsterdam wordt geproduceerd.

Als startup ondernemer werkt Xander al zijn hele leven in de mode industrie, waarvan 12 jaar in China. Hier zag hij dat de huidige initiatieven op het gebied van duurzaamheid de industrie niet snel zullen veranderen. Zoals in de meeste industrieën draait het in de kledingindustrie in de eerste plaats om groei en winst (uitzonderingen daargelaten) en alle grote kledingmerken laten hun spullen maken in de landen met de laagste arbeidskosten. Dat leidt tot een industrie met steeds hogere volumes en lagere prijzen. Het sociale en duurzame aspect komt pas daarna. Veel organisaties willen wel, maar de veranderingen die vervolgens doorgevoerd worden zijn marginaal, worden te langzaam ingevoerd en neigen naar greenwashing. Voor echte sociaal en duurzaam geproduceerde kleding moet er een systeemverandering plaatsvinden.

Sociaal ondernemen

Met New Optimist laat Xander zien dat dat mogelijk is. New Optimist heeft de hele keten, van design tot productie tot distributie, lokaal opgezet. Dit maakt het makkelijker om zicht en grip te houden op de hele keten. Een deel van het personeel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt of komt uit de bijstand, zij krijgen een opleiding en een contract.Duurzaam en circulair

Door de keuze van materialen en door het volgen van circulaire design en productie principes van de Ellen Macarthur foundation, is kleding van New Optimist gemaakt om echt circulair te zijn. In 2023 wordt door New Optimist een statiegeldsysteem geïntroduceerd om de circel te sluiten: als de kleding weer ingeleverd wordt bij New Optimist krijg je je statiegeld terug en worden de materialen gegarandeerd hergebruikt en eindigen niet als afval. Door de slimme digitale ondersteuning van het hele proces kon het statiegeldsysteem ingevoerd worden en lukt het om de kleding efficient te produceren.

Xander Slager spreker

Steward Ownership

Ten slotte werkt New Optimist met het Steward Ownership model, een ondernemingsvorm waarbij niet winstmaximalisatie, maar de missie van de onderneming centraal staat. Dit wordt bereikt door de financiële belangen en de zeggenschap binnen het bedrijf te splitsen en door een “cap” op de financiele upside voor alle aandeelhouders, founders en investeerders. Uiteindelijk wordt New Optimist geheel eigendom van een stichting. Door deze financiële handrem is de focus niet meer op “meer, meer meer…” en blijven de sociale- en duurzaamheidsambities ook op langere termijn geborgd.

Xander spreekt onder andere over systeemverandering, Steward Ownership en circulariteit.

Trouw: Tien jaar na Rana Plaza: is er iets verbeterd in de kledingindustrie?

De Idealenpodcast: Met New Optimist bewijst Xander dat mode circulair, lokaal en eerlijk kan zijn.

FD: Echt duurzame kledingondernemers

Het Parool: Van ‘Made in Bangladesh’ naar ‘Made in Amsterdam’: de textielindustrie komt voorzichtig terug naar de stad.


Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.