Roes

Jeanneke Scholtens - spreker

Iedereen kent het verlangen wel; de enorme trek in iets waarvan je weet dat het slecht voor je is: een zak chips leegeten in de pauze, een pakje sigaretten in je werkkoffer, een fles drank in je buro-la. Ook al weet je dat je er niet voor moet zwichten, de lokroep is sterk.

Deze continue zoektocht naar genot heeft invloed op de organisatie: het bepaalt hoe individuen presteren en hoe we met elkaar omgaan. Inzicht in de oorzaken, de noodzaak van hedonisme en de manier waarop het brein werkt geeft aanknopingspunten voor een open bedrijfscultuur en zorgt dat eventuele problemen eerder gesignaleerd worden.

Jeanneke Scholtens, verslavingsgevoelige toekomstonderzoeker, ging 2.5 jaar lang op onderzoek en zocht het tot de bodem uit. Haar hang naar witte wijn, haar verlangen naar een fikse dosis fatalisme op zijn tijd, vroeg om een diepgravend onderzoek: waar komt dat verlangen naar genot vandaan? Hoe werkt genot? Waarom is de roes zo verdomd aantrekkelijk? En haar persoonlijke motivatie: “waar haal ik het in godsnaam vandaan?”

Wat startte als onderzoek naar de vraag: waar haal ik mijn genot vandaan als ik de wijn laat staan, resulteerde in een uitgebreid onderzoek naar de werking van het brein, de oorsprong van verlangens en de noodzaak van hedonisme. De zoektocht raakt aan de thema’s als de prestatiemaatschappij, levensverlenging, (on)maakbaarheid, veranderende zonden en de verschuivingen in gedrag binnen de maatschappij.

Roes – de lezing

Jeanneke’s onderzoek resulteerde in een eerlijke, grappige en interactieve lezing die gaat:

 • Over de afweging die je dagelijks meerdere malen moet maken tussen korte termijn verlangen en lange termijn belangen. Niet alleen over dat glas of die fles wijn, maar ook over keuzes in je directie team, voor direct rendement of lange termijn waardecreatie.
 • Over de behoefte aan roes om je te ontspannen en te verdoven na een stressvolle dag,
 • Over de verlokkingen van thuiswerken, eenzaamheid en de kantoortuin
 • Over gesloten bedrijfsculturen en prestatiedruk
 • Over allerhande verslavingen die op de loer liggen, zoals drank-, drugs-, werkverslaving en zelfs yoga-addicts
 • Over dopamine-drijvers en high performers
 • Over individualisme en de soloroes en collectivisme en de collectieve roes


 • Deze lezing is voor HR managers, collega’s die elkaar lange tijd niet gezien hebben, voor de eeuwige op afstand werkers, voor workaholics, Wim Hoffers en kantoortuinders, voor agendahedonisten en yogasnuivers, voor iedereen die het gesprek wel en niet aandurft.

  Lees hier meer over Jeanneke Scholtens of boek haar direct voor een lezing.


  Roes – het boek

  Jeanneke Scholtens, toekomstonderzoeker met een fikse verslavingsgevoeligheid, besluit zichzelf als studieobject te gebruiken in haar onderzoek naar genot. Wat volgt is Roes: een eerlijke, grappige en confronterende zoektocht. Want waar komt die hang naar wijn vandaan? Waarom is die roes zo aantrekkelijk? Hoe werkt genot en waarom zijn we er allemaal naar op zoek? En waar moet ze nú haar shotje genot vandaan halen?
  Jeanneke Scholtens, Roes, Bot Uitgevers