Toekomstbestendig worden

Tessa Cramer speker

Op elk event staat wel een futurist, trendwatcher of toekomstvoorspeller om ons te vertellen wat er komen gaat. Het publiek smult ervan: we willen graag een beetje zekerheid over de toekomst. Maar de werkelijkheid blijkt weerbarstig. En erger nog, we lijken er geen invloed op te hebben.

Volgens futurist Tessa Cramer kan je beter niet de toekomst proberen te voorspellen, dat is een onmogelijk taak omdat de toekomst per definitie onzeker is. Daarnaast denken we automatisch op korte termijn en blijven we onszelf eindeloos herhalen. Terwijl er meer dan één manier is om naar de toekomst te kijken. Zij reikt daarom handvatten aan om de toekomst zelf tegemoet te leren treden.

Tessa heeft zich altijd al afgevraagd waarom we wel over de geschiedenis leren, maar niet leren hoe we ons tot de toekomst moeten verhouden. In haar lezingen geeft ze inzicht en belangrijke tips. Bijvoorbeeld: wees dapper, bekijk de toekomst vanuit meerdere perspectieven, denk op de lange termijn, zorg dat je alle stakeholders aan boord hebt (ook degenen die geen directe stem hebben zoals toekomstige generaties en de natuur), stel je een ideale wereld voor (wat voor samenleving willen we?) en bedenk hoe we die samen kunnen bereiken. En misschien wel het belangrijkst: accepteer dat zekerheid niet bestaat.