Hoe je een echt duurzaam bedrijf bouwt

Duurzame bedrijven zoals Patagonia doen het goed. Consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en werknemers werken graag voor een missie-gedreven bedrijf, niet onbelangrijk in een krappe arbeidsmarkt.

Helaas lukt het vaak niet om die duurzame missie vast te houden. Hoe vaak hoor je van een idealistische startup die voor de hoofdprijs verkocht wordt en vervolgens haar missie uit het oog verliest. Of van een grotere organisatie die duurzaamheid voorop zet en dan afgestraft wordt door beleggers.

Suzanne van Straaten spreker

Dat is ook de ervaring van Suzanne van Straaten van Sprinklr: het systeem stuurt je steeds weer de verkeerde kant op. Sprinklr is opgericht om de biodiversiteit te vergroten door biologische, gifvrije planten en heesters aan te bieden. Om te voorkomen dat aandeelhouders aansturen op groei en winstmaximalisatie en om de missie op de langere termijn veilig te stellen nam Sprinklr een voorbeeld aan Patagonia en ging over op het Steward Ownership model.

Bij veel bedrijven hebben de aandeelhouders het voor het zeggen. Bij Steward Owned bedrijven zijn het financiële eigendom en de zeggenschap over het bedrijf van elkaar gescheiden. De winst van het bedrijf gaat grotendeels terug naar het bedrijf en dient de missie. De belangrijke beslissingen worden genomen door mensen die dagelijks in het bedrijf werken. Hierdoor dient het bedrijf niet alleen de aandeelhouders maar ook de andere stakeholders zoals de werknemers, de klanten en in het geval van Sprinklr, de biodiversiteit.

Wil je meer weten over steward ownership en hoe je een echt duurzaam bedrijf opzet? Suzanne kan uitleggen hoe het werkt en hoe ze het bij Sprinklr ingericht hebben!

Lees ook even waarom het belangrijk is om biologische gifvrije planten te kopen.

Suzanne van Straaten - Steward Ownership