Wat iedereen zou moeten weten over Digitale Technologie.

Op 23 oktober komt het nieuwe boek van Maurits Kaptein uit: Hallo Wereld, Hallo Computer. Wat iedereen zou moeten weten over Digitale Technologie.

Dit is waarom ik vond dat het boek er moest komen (en ook de intro van het boek):

De meeste mensen hebben geen idee hoe computers en internet precies werken – en omdat computers steeds complexere taken kunnen uitvoeren, wordt het ook steeds moeilijker om daar inzicht in te krijgen. Dat komt doordat we de basis missen: we weten niet hoe digitale technologie in essentie werkt.

Ik werk al mijn hele leven met technologie en internet. Maar toen ik voor mijzelf begon en een online service wilde ontwikkelen, realiseerde ik me pas dat ik te weinig kennis had om zo’n product te (laten) maken. Ik was een prima projectmanager, maar wist eigenlijk te weinig van de achterliggende technologie.

Ik begon met een cursus programmeren; zomaar een taal. Dat kost best wel wat moeite, en naast het runnen van een bedrijf en alle andere drukte was dit altijd het eerste wat sneuvelde. Het voelde willekeurig en het leverde te weinig op. De kans dat ik programmeur zou worden was vrij klein en eigenlijk wilde ik me helemaal niet zo diepgaand specialiseren. En al helemaal niet in maar één programmeertaal. Bovendien miste ik vooral het overzicht: ik wilde kunnen denken als een programmeur, maar niet speciaal zelf kunnen programmeren.

Door The Next Speaker, het agentschap voor technologie-experts dat ik opzette, realiseerde ik me hoe snel het gaat en hoe groot de invloed van technologische ontwikkelingen is en nog zal worden. De behoefte om technologie te begrijpen wordt daardoor steeds groter. Zijn er gevaren? Hoe zit het met je privacy? Is dat elektronische slot op je deur wel veilig? Mis ik een zee van mogelijkheden? Hoe overleg ik met mijn programmeur; hoe begrijp ik wat de opties zijn en zijn de bijbehorende kosten dan logisch?

Dit besprak ik met Maurits, een van de experts van The Next Speaker, en die schreef toen dit boek. En nu begrijp ik het beter. En als ik iets toch niet begrijp, dan kan ik betere vragen stellen. Want daar gaat het om: na dit boek ben je geen programmeur, maar heb je een beter inzicht, ben je hopelijk niet meer bang voor de opkomende technologie, kun je de huidige ontwikkelingen beter plaatsen en neem je betere beslissingen. De invloed van technologie wordt groter, daar is niks aan te doen en negeren is geen optie. Duik er gewoon in. Dit boek is de basis. En wie weet word je daarna alsnog programmeur.

Maurits geeft hier uiteraard ook lezingen en zelfs masterclasses over. Wil je hem hiervoor boeken? Dat kan!