Wat is web3?

Web3, dat is iets met bitcoin toch? Vervolgens stop je je vingers in je oren en ga je keihard NANANANANANA neuriën.

Toch is het wel goed om er iets van af te weten. Ten eerste omdat het om veel meer dan om het speculeren rondom cryptocurrency gaat, ten tweede omdat het een aantal nare bijwerkingen van het huidige web zou kunnen verhelpen en ten derde omdat het web er in de nabije toekomst misschien wel anders uit gaat zien, en daar kan je je maar beter op voorbereiden.

Ernst Jan Pfauth spreker

Web 1.0 bestond uit statische content, er was niet veel interactie. Voor het eerst kon je bij een enorme hoeveelheid informatie, maar voor het zelf opzetten van een website moest je wel wat van HTML en FTP afweten, en dat is meer iets voor nerds en voor bedrijven.

Web 2.0 wordt ook wel het social web genoemd, vanaf dat moment kon iedereen een website maken, memes met zijn oma delen en online met elkaar ruzie maken. Het nadeel van web 2.0 is dat het een gecentraliseerd systeem is waarbij de macht bij een paar grote bedrijven ligt (Facebook, Google, Twitter), zij maken de regels. Tegelijkertijd hebben zij hun businessmodel gebaseerd op het verhandelen van jouw data, verdienen ze zo uiteindelijk het meeste aan jouw content en maken ze zich niet altijd even druk om je privacy.

Web3 is gebaseerd op gedecentraliseerde netwerken en blockchain, er is geen centrale host. Het voordeel daarvan is dat het de macht weer terug geeft aan de gebruikers. Daarnaast kunnen de makers van content direct met tokens betaald worden door die gebruikers, zonder tussenkomst van de grote techbedrijven. Web3 toepassingen zijn bijvoorbeeld cryptomunten, NFT’s (non fungible tokens), DAO’s (decentralised autonomous organisations) en de Metaverse.

Een van de grootste nadelen van web3 is dat het heel moeilijk is om uit te leggen wat web3 is. Gelukkig hebben we daar de experts voor!

Lees in de NRC column van Ernst-Jan Pfauth bijvoorbeeld waarom hij enthousiast is over web3 en wat zijn bedenkingen zijn: Worstelen met Web3.

Lees in de column van Axel Arnbak in het FD, waarom de belofte van privacy en decentralisatie in deze volgende versie van het internet vooralsnog niet ingelost zullen worden: Web3 zal digitale grondrechten de nek omdraaien.

Wil je meer weten over web3? Overleg met ons over de juiste expert!