Positieve energie ☀️

Marjan van Aubel, Pauline van Dongen

Heb je ook zo’n behoefte aan positieve energie? Wij wel. Gelukkig organiseren solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen de solar biënnale, een designmanifestatie die de mogelijkheden en toekomst van zonne-energie laat zien.

Het gaat goed met zonne-energie. De technologische ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel: in de afgelopen jaren is een verdubbeling van het rendement behaald en de verwachting is dat dit op de langere termijn nog een keer verdubbelt. Daarnaast is de prijs van zonne-energie de afgelopen decennia met een factor vijfhonderd verlaagd (zie/luister het interview met zonne-energie specialist Wim Sinke).

Dat is positief nieuws, maar om mensen een nieuwe technologie te laten gebruiken en een omwenteling voor elkaar te krijgen, is naast een technisch en economisch perspectief vooral een menselijk perspectief nodig. Dat geldt eigenlijk voor elke grote verandering: als mensen geen persoonlijk beeld hebben van het alternatief, houden ze het doorgaans liever bij het oude. Goed design prikkelt de creativiteit en laat de mogelijkheden zien.

Solar Futures

De solar biennale hoopt hier aan invulling te geven, onder andere door The energy show, een tentoonstelling bij Het nieuwe instituut in Rotterdam, een een solar paviljoen bij de Dutch Design Week, een solar seminar en het nieuwe boek van Marjan van Aubel, Solar Futures, how to design a post-fossil world.

Luister naar het interview met Pauline van Dongen in deze uitzending van Nooit meer slapen over solar design en de energie-transitie.

Boek een lezing van Marjan van Aubel en/of Pauline van Dongen, leer waarom design en voorstellingsvermogen nodig zijn voor de adoptie van (technologische) vernieuwing en hoe zij zelf aan de slag zijn gegaan met solar design.

Positieve energie gegarandeerd!

via GIPHY