Women talk tech

Eind vorig jaar werd ik gewezen op een initiatief van Maartje Blijlevenen Jessika Lynch: Women Talk Tech.Zij startten deze community nadat ze weer eens op een tech conferentie waren geweest waar nauwelijks vrouwen op het podium stonden. Mijn eerste reactie was: Hallloooo het is 2018! Hoezo is dit überhaupt nog een probleem? Tot ik me, ongeveer op hetzelfde moment, realiseerde dat The Next Speaker lijst ook bepaald niet 50-50 is. Oei, tijd om daar even serieus aandacht aan te besteden!

Dus had ik vandaag een gesprek met Jessika en Maartje:

Women Technology

Waarom is dat eigenlijk nodig, meer vrouwen op tech podia? Het gaat toch om de inhoud?
Het is belangrijk dat een verhaal vanuit meerdere perspectieven verteld wordt. Het technologie- en innovatie verhaal zal de toekomst grotendeels vormen en het zou vreemd zijn als dat verhaal door een beperkt deel van de mensen gemaakt en verteld wordt. Daarnaast zijn er rolmodellen nodig in de tech industrie en een tech conferentie is een uitgelezen moment om deze te laten zien. En natuurlijk is het gewoon heel saai om steeds naar de zelfde types on stage te kijken, een diverse line-up geeft een interessanter programma.

Wat is de reden dat er minder vrouwen op tech podia staan?
Tot voor kort werkten er ook minder vrouwen in technologie. Dat is gelukkig in snel tempo aan het veranderen, alleen al omdat technologie nu eigenlijk geen aparte sector meer is en iedereen met technologie te maken heeft. Daarnaast moeten mensen misschien wel gewoon wennen aan vrouwelijke sprekers. Het komt nog steeds voor dat men zich pas realiseert dat er geen vrouwen op het programma staan op het moment dat het gepubliceerd wordt. Gewoon niet op gelet dus.

Wat kunnen we er aan doen?
Dat is eigenlijk best makkelijk. Event organisatoren kunnen actief op zoek naar vrouwelijke sprekers. Bedrijven kunnen hun vrouwelijke werknemers naar voren schuiven als er een lezing gegeven moet worden voor het bedrijf. Verder zijn er al veel mannen in de tech industry die The Pledge hebben gedaan en niet meer aan een panel deelnemen dat alleen uit mannen bestaat.

En wat doen wij? Bij The Next Speaker gaat het om de inhoud en we houden van experts met kennis uit de praktijk. Maar het tech- en innovatie verhaal moet ook door een diverse groep verteld worden en we streven dus naar een goede balans (50-50), zodat het duidelijk wordt dat er echt wel goede vrouwelijke tech sprekers zijn. Hier staat de lijst met onze huidige toppers!

Als je nou op zoek bent naar een interessante line-up, meer balans, een andere invalshoek of goede rolmodellen, overleg dan even met ons!