David Nieborg

Booking request

David Nieborg

David Nieborg

DavidNieborg

Dr. David B. Nieborg (1980) is expert op het gebied van games, gamification en digitale platformen. Zijn doel is om unieke en waardevolle inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar sprekende praktijkvoorbeelden. Met deze missie in gedachte verschijnt hij regelmatig met interviews en commentaar op radio, talkshows, televisiejournalen, in print en online.

David is verbonden aan de University of Toronto waar hij een onderzoeksproject leidt over de opkomst van de “app economie”. Eerder was hij werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Chinese University of Hong Kong. Naast zijn onderzoekswerk schreef David jarenlang voor NRC Handelsblad en Nrc.next en adviseerde hij overheden, start-ups, non-profits, onderwijsinstellingen en verschillende partijen in de publieke sector over de opkomst van de platformmaatschappij.

Over vier samenhangende thema’s geeft David geregeld lezingen:

Games en de game-industrie
De game-industrie is voortdurend in beweging en loopt voorop als het gaat om nieuwe verdienmodellen, technologische innovatie en het aanspreken van een breder publiek. Waarom groeien games zoals Candy Crush, Pokemon Go en Minecraft zo razendsnel? En welke lessen zijn er te trekken uit een industrie die maar blijft groeien en constant de technologische grenzen verkent en verlegt? In zijn lezingen put David uit zijn eigen onderzoek en honderden krantencolumns over zowel de ongekende successen als het episch falen van gamers en game-ontwikkelaars.

Gamification
Als medeoprichter van een Amsterdamse start-up hield David zich bezig met de vraag hoe meer betrokkenheid te genereren door middel van game-design principes. Gamification is sector overstijgend en kan een boost geven aan een digitale strategie, wervingscampagnes en conversiecampagnes door klanten op een duurzame manier betrokken te laten zijn. Naast een CMO en CTO kan een organisatie in de 21e eeuw niet zonder Chief Engagement Officer.

Platform markten en bedrijven
De opkomst van internetgiganten als Facebook, AirBnB en Uber is niet te missen. Bovenstaande bedrijven hebben twee dingen gemeen: het zijn allen business platformen en ze maken gretig gebruik van (de integratie met) sociale en vooral mobiele platformen. Hun exponentiele groei wordt veelal bereikt zonder het inzetten van traditionele marketingmiddelen. Hoe valt deze groei te verklaren? Voor beleidsmakers, ondernemers en onderwijzers is het van toenemend belang om de technologische en economische wetmatigheden van digitale platformbedrijven te begrijpen. David’s internationale onderzoek naar Apple, Facebook en apps als Candy Crush is onmisbaar voor elke lange-termijn visie op de digitale economie.

Digitale campagnes

Als veteraan van Obama’s presidentscampagnes in 2008 en 2012 heeft David een uniek inzicht in de werking van digitale campagnes. Regelmatig vertelt hij over zijn avonturen in Florida, Ohio, Massachusetts en Virginia. Tijdens zijn vele reizen door de VS sprak hij met campagnemedewerkers, kandidaten, wetenschappers, journalisten en adviseurs. Nederlanders kunnen op dit vlak nog steeds ontzettend veel leren van de Amerikanen. Niet alleen op het gebied van sociale media, maar ook wat betreft (kiezers)mobilisatie, fondsenwerving, big data en de verhouding tussen “oude” en nieuwe media.

Davids grote kracht is om een publiek dat nog weinig weet van deze onderwerpen bij de hand te nemen en middels een breder kader en sprekende voorbeelden een inspirerend en humorvol verhaal te vertellen. Hij gaf talloze lezingen, keynotes en hoorcolleges in binnen- en buitenland voor het breedst mogelijke publiek denkbaar, welke consistent goed beoordeeld worden.

David Nieborg bij 7 Ditches

 

David over de trend rond Grand Theft Auto V: RTL Late Night

Testimonials:

“David presents a very nice masterclass on Obama’s social campaign. It’s a well structured and exiting story on social media success, leaving out the usual buzzwords and cliches you’ve already heard too much. Warmly recommended. Top qualities: Expert, Good Value, Creative”
Hans Schepers, 9 september 2010

 

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.