Frits Verhoef

Booking request

Frits Verhoef

Frits Verhoef

Frits Verhoef

Frits Verhoef is mede-oprichter van de succesvolle scale-up econic dat al duizenden woningen heeft getransformeerd in e-homes, mede-initiatiefnemer van Follow This en auteur van het boek Lef en Moed, over het klimaatprobleem en het versnellen van de energietransitie.

Na zijn studie Technische Natuurkunde in Delft werkte Frits eerst in commerciële functies bij onder andere KPN en AEGON-bank voor hij, in 2007, als een van de eersten in Nederland met zijn bedrijf Energieker zonnepanelen via het internet verkocht. Vele zonnepanelen later besloot Frits zich toe te leggen op de volgende uitdaging van de energietransitie: van fossiele warmte naar duurzame warmte.

Zijn passie om de energietransitie in heel Europa te versnellen heeft ervoor gezorgd dat hij nu met econic al duizenden woningen heeft getransformeerd in e-homes: woningen die worden verduurzaamd door warmte- en energiesystemen die tegen een maandelijkse vergoeding worden geïnstalleerd en onderhouden. De volgende stap is het koppelen van al deze systemen aan de elektriciteitsmarkt om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie. Samen met strategische partners werkt econic hard aan meer standaardisatie en digitalisering in de keten om zo de kosten en het energieverbruik te verlagen waardoor er nog meer betaalbare oplossingen komen voor iedereen. En het bedrijf is door een strategie van organische groei en overnames in twee jaar explosief gegroeid. Op dit moment werken er meer dan 150 mensen bij het bedrijf, dat kantoren heeft in onder andere Amsterdam en Aachen.

De rol van internet in de energietransitie

Tussen alle bedrijven door heeft Frits in 2018 zijn eerste boek Lef en moed gepubliceerd, over het klimaatprobleem en de energietransitie. Het boek vertelt ook over de weg die Frits heeft afgelegd. Over het najagen van een droom. Over twijfels en angst en over de vele hindernissen onderweg. Een tweede boek, “Groene groei bestaat niet” is in de maak.

Verder is Frits – als een van de initiatiefnemers – ambassadeur van Follow This, de groep van aandeelhouders die Shell duurzamer wil maken.

In zijn lezingen deelt Frits op een energieke manier zijn kennis, expertise en persoonlijke ervaringen. Hij laat de uitdagingen op grote schaal zien, maar laat ook zien dat het verduurzamen van een woning niet ingewikkeld en duur hoeft te zijn. Dat slimme technologie de kosten kan verlagen en het gebruik van duurzame energie kan stimuleren. De technologie is er, de kennis is er en de middelen zijn er. Het is nu enkel een kwestie van aanpakken.

De energietransitie dreigt te falen als we ons focussen op de korte termijn – Opinie artikel Parool, 26 september 2022

Dit is het moment om door te pakken met de energietransitie – Opinie artikel parool, 4 april 2022

Frits Verhoef in de Podcast Pioniers van de vooruitgang, aflevering 35

Frits Verhoef bij de Energeia Energy Tour van 26 September 2022 (Energeia is een onderdeel van het FD, speciaal gericht op de energiewereld):

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.