Julia Janssen
Julia Janssen is kunstenaar, ontwerper, onderzoeker en spreker. In haar werk creëert ze bewustwording rondom de impact van technologie en digitalisering op de samenleving. Sinds maart 2022 is ze ambassadeur voor Stichting Data Bescherming Nederland.
In 2016 studeerde zij af aan de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in de richting Graphic Design. Tijdens haar studie raakte zij geïnteresseerd in data en digitalisering en werkte ze aan verschillende projecten waarin onze relatie met technologie naar voren kwam. Met haar afstudeerwerk won ze de Crypto Design Award en sindsdien wijdt ze haar kunst aan datasoevereiniteit.
Julia vertaalt wetenschappelijke inzichten naar toegankelijke ontwerpen waarmee ze haar publiek een kijkje geeft achter de oppervlakte van het internet. Door de complexiteit van informatietechnologie begrijpelijk te maken bouwt ze aan een beweging die streeft naar datasoevereiniteit: uiteindelijk moet iedereen bewust kunnen kiezen wie wat over hem of haar weet. Dit komt tot uiting in verschillende projecten: ze ontwikkelt en ontwerpt projecten over het gebrek aan eigenaarschap, controle op en transparantie over persoonsgegevens, het kapitaal in online gedragspatronen, de veranderende definitie van privacy en de toekomst van digitale identiteit.
Een van deze projecten, het boek ‘One Click’ (2017), gaf haar onmiddellijke bekendheid. Het boek is een verzameling van 835 privacy voorwaarden die met één klik op ‘got it’ worden geaccordeerd. Het werk toont de fragiele positie van de internetgebruiker. Om de absurditeit van dergelijke methodieken te benadrukken en de impact van het werk te vergroten startte Janssen met een voorlees performance: ‘0.0146 seconds’ (2019) – een rondreizende studio waarin deelnemers per fragment van 12 minuten voorlezen uit het boek. Naar verwachting gaat het in totaal 375 uur duren om al deze voorwaarden te lezen. Een buitenproportioneel verschil met de 0,0146 seconden waarin we op akkoord klikken.
Julia won recentelijk de Rise25 award van Mozilla. Ze stond op de cover van Vrij Nederland. Met One Click stond ze in de Volkskrant, ze was te zien in het VPRO programma De toekomstbouwers en was te gast in verschillende radio- en televisieprogramma’s. Het project leidde zelfs tot een kamerdebat, toen Kathalijne Buitenweg (vice-fractievoorzitter GroenLinks) het werk van Janssen benoemde in haar openingsstatement over de toekomst van de informatiesamenleving.
Verder exposeerde Julia met het project Why I like Green, een spel met pingpongballen dat gebaseerd is op de data die Facebook over haar verzamelt. Ook heeft ze in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het design gemaakt van een digitale publicatie: non-discriminatie door design guidance. Voor dit project werkte ze samen met een team van advocaten, politicologen en bestuurders en werd een toegankelijk document gemaakt waarmee organisaties en ingenieurs begeleid worden bij het minimaliseren van algoritmische bias.
Om verder te kijken achter de oppervlakte van het internet is Julia in 2020 de podcast ‘Achter de Klik’ begonnen waarin ze praat over haar onderzoek en in gesprek gaat met belangrijke spelers in het veld van online data en privacy policy.
Julia gave an inspiring keynote. She was very professional in all aspects and it was great fun to work with her. I am looking forward to continuing collaboration and I would book a keynote again.
— York Sure-Vetter, Direktor NFDI, 1st Conference on Research Data Infrastructure – September 2023
Julia spreekt vol enthousiasme, op een laagdrempelige manier over de complexe structuur van ons dataprofiel op het internet, de scheve verhoudingen en hoe publicerende organisaties voordeel hebben bij onze onwetendheid.
Julia Janssen in Tegenlicht: De slag om het Internet
Julia Janssen Re-Value, Dutch Design Week 2020 (vanaf 7:11)
Julia Janssen bij For Starters, Dutch Design Week (vanaf 21:25)
Julia Janssen, Editie NL, 21 oktober 2019
Selectie van presentaties en panels
Lezing: TILT25, Tilburg Institute for Law, Technology and Society
Lezing: Erasmus Universiteit, Post Master IT-auditing & Advisory
Panel: Art & consciousness in 2020 and Beyond – Todays Art Festival, Den Haag
Lezing: IVIR, Instituut voor informatierecht, Universiteit van Amsterdam
Lezing: Design Matters, Moneytalks – Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Panel: “Weapons of Math Destruction” met Cathy O’Neil, Bart Jacobs en Astrid Oosenbrug – TivoliVredenburg, Utrecht