Maurits Kaptein

Aanvraag expert

Maurits Kaptein

Maurits Kaptein

©Jelmer de Haas – All Rights Reserved

Dr. Maurits Kaptein (1983) is Professor Data Science & Health bij de Universiteit van Tilburg en Principal Investigator bij de Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch.

Hij promoveerde cum laude aan de TU Eindhoven en Stanford University met zijn onderzoek naar beïnvloedingsprofielen. Tijdens zijn promotie werkte hij bij Philips Research mee aan de ontwikkeling van producten die gebruikers motiveren om gezonder te leven. Na het behalen van zijn Phd. werd hij docent statistiek aan de Universiteit van Tilburg.

Voorheen was hij Chief Scientist en Co-founder van Science Rockstars, het bedrijf werd in december 2014 verkocht aan Webpower. Hij is ook adviseur van een aantal start-ups, waaronder de Verhalenmarkt.

Maurits’ wetenschappelijk onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende journals zoals het Journal of Interactive Marketing en Bayesian Analysis, en was spraakmakend genoeg om ook in de populaire week- en dagbladen zoals Wired (USA), het Financieel Dagblad en Bright gepubliceerd te worden.

Maurits KapteinIn november 2018 verscheen zijn boek, Hallo Wereld, Hallo Computer, wat iedereen zou moeten weten over digitale technologie. In dit boek legt hij de grondbeginselen van digitale technologie uit: hoe een computer werkt, hoe computers met elkaar praten, hoe programmeertalen in elkaar steken, hoe computers leren, big data, de grondbeginselen van AI en Machine Learning, etc. Uiteindelijk legt hij op basis van dit alles uit hoe een zelfrijdende auto op de weg blijft.

Maurits geeft ook masterclasses digitale technologie. In deze masterclass leer je hoe een computer, internet, data, AI, Machine Learning en andere digitale technologie werkt. De masterclass is ontwikkeld voor iedereen die te maken heeft met digitale technologie, maar niet speciaal zelf programmeur wil worden.

Hoe werken AI, Machine Learning en Neurale netwerken nou precies? Maurits Kaptein legt in een serie artikelen in Emerce uit hoe computers slimme dingen doen.

Maurits Kaptein over Hallo Wereld, Hallo Computer:

Zijn vorige boek “Digitale Verleiding, hoe beïnvloedingsprofielen de online marketing op z’n kop zetten” verscheen in 2012. Maurits ontwikkelde op basis van psychologie en technologie een manier om ook online bezoekers individueel te beïnvloeden. Rekening houdend met hun persoonlijke voorkeuren, ontwikkelde hij daarvoor zogenaamde beïnvloedingsprofielen. Deze profielen benaderen de intuïtie van de rasverkoper: Komt deze klant voor de specs? Voor een koopje? Omdat hij ‘erbij wil horen’? Factoren die individueel en vaak irrationeel zijn. Maurits heeft een manier gevonden om juist deze factoren digitaal te simuleren – en daarmee voor elke bezoeker de beste verleidingsstrategie in te zetten. Zijn boek ‘Digitale Verleidingen’ werd genomineerd voor de PIM Literatuurprijs 2012.

Maurits vertelt levendig en baseert zich op cutting edge onderzoek. Hij spreekt over digitale technologie, digitale verleiding, privacy, (big) data, en menselijk gedrag.

TEDxHogeschoolUtrecht – Maurits Kaptein – Persuasion and why we fail to predict it

Maurits Kaptein: Our personalized online persuasion profiles

Maurits @Google Ireland –

Maurits Kaptein bij het Bol.com partnerevent:

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.