Sebastian Mennes

Booking request

Sebastian Mennes

Sebastian Mennes

Sebastian Mennes

Sebastian Mennes (1984) is serie-ondernemer en bedrijfskundige, met een passie voor het verbinden van mensen, culturen en kennis in een steeds verder globaliserende wereld. Hij sprak voor duizenden ondernemers op Inspiration360 in de Ziggo Dome, op hetzelfde podium als Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Een rasechte ondernemer, die daarnaast zijn master Strategic Management (Tilburg University) heeft afgerond. Daartoe onderzocht hij in hoeverre Software-as-a-Service organisaties flexibeler maakt.

Op 17-jarige leeftijd startte Mennes als gymnasiast zijn eerste webshop en in de jaren die volgden zette hij verschillende internetbedrijven op, waaronder een webbureau, Software/App-ontwikkelaar en een eigen R&D vestiging in de staat Kerala, in het zuiden van India. Daar is hij eveneens actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Als voorzitter van de Stichting Verantwoord Uitbesteden bouwt hij aan Sharefood.in, met het uiteindelijke doel om voedseldistributie in ontwikkelingslanden te decentraliseren.

Door zijn vermelding in de Duurzame Jonge 100-lijst behoort Mennes tot de meest duurzame jonge koplopers van Nederland. Met zijn rol in het initiatief Sharefood.in en Green IT benadering van softwareontwikkeling met Newsourcing BV – waarbij een vast percentage van de omzet in ontwikkelingshulp in India wordt geïnvesteerd – bewijst hij dat duurzaamheid en ambitieus ondernemerschap wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

van Burn-out naar Balans

Een creatieve duizendpoot dus, die in 2009 werd verkozen tot één van de 25 meest veelbelovende ondernemers van Nederland maar al snel daarna tegen de grenzen van zijn kunnen aanliep. Diagnose: burn-out. “Omdat ik slecht kon delegeren en een perfectionistische control-freak was bleek op pijnlijke wijze dat de onderneming veel te veel van mij afhankelijk was. Daarbij had ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt, waardoor iedere vorm van ‘work-life balance’ compleet zoek was.” aldus Mennes over deze turbulente periode in zijn leven. Na een aantal maanden uit de running te zijn geweest stond hij op zijn 26e voor de levensgrote uitdaging zichzelf als mens en als ondernemer compleet opnieuw uit te vinden. Dat heeft hem letterlijk jaren gekost. Wat begon met therapeutische sessies bij een psycholoog mondde uit in het lezen van zelfhulpboeken en het toepassen van lifehacking- en ‘quantified-self’ technieken. Dat heeft hem uiteindelijk de structuur gebracht waar hij – onbewust – al zo lang naar op zoek was.

Inspiration360

inspiration360

Sebastian Mennes heeft aan den lijve ondervonden hoe rauw het ondernemersbestaan kan zijn. Maar hij heeft ook geleerd dat als je keihard de strijd met jezelf aangaat en verandering intern afdwingt, je daar zowel als mens als ondernemer/professional beter uit kunt komen. De manier waarop hij dat gedaan heeft en de lessen die hij leerde deelde hij met de ‘creme de la creme’ van ondernemend Nederland. Voor duizenden ondernemers vertelde hij zijn kwetsbare verhaal tijdens Inspiration360 in de Ziggo Dome, waar ook Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls acte de presence gaven. Hij predikt openheid en de durf om jezelf kwetsbaar op te stellen: “In business, it’s all about powerful leaders, the stronger – the better. But life is not how we post it on Facebook! Let’s just allow ourselves to feel insecure and be open about it.” Op bevlogen wijze en met veel enthousiasme weet hij zijn verhaal over te brengen, op een manier die boeit en blijft hangen.

From burnout to balance – Inspiration360

Hoe vind je balans in onze prestatiemaatschappij en voorkom je een burn-out? – Ondernemerscollege

Testimonials

Sebastian wist mij meer te raken dan Al Gore – wat een inspiratie, ik heb genoten!
–Marijke de Cort

Naast Al Gore & Richard Branson voor duizenden mensen spreken in de Ziggodome, Sebastian deed dat op Inspiration360. Ik coachte hem op de weg daar naar toe, zowel met zijn inspirerende verhaal, als de mentale voorbereiding om daar stevig te staan voor duizenden mensen. Sebastian leert super snel, kan inspirerend vertellen voor een groot publiek en schuwt niet om het kwetsbaar te maken. Petje af dat je zo stevig blijft staan naast zulke grootheden!
-Joni Bais, Speakerscoach @ Great Communicators & TEDx

Sebastian heeft een purpose! Hij staat vol vertrouwen op het podium en kijkt het publiek met een open en frisse blik aan. Sebastian vertelt een persoonlijk en inspirerend verhaal over burn out, onzekerheid en hoe hij deze taboes wil en durft te door te breken. Een echte ondernemer die handelt en leeft vanuit zijn hart!
– Rebecca Roggeveen, Purpose Recruitment

Cutthecrap.me
Ook in het zelfhulpboek – dat dit jaar zal verschijnen – en op het gelijknamige platform CutTheCrap.me zet Mennes de lessen die hij leerde uiteen. Door open te zijn over de mentale uitdagingen die hij voor zijn kiezen kreeg, heeft hij gemerkt dat er zowel in de Nederlandse ondernemers- & start-up wereld als op de ‘gewone’ werkvloer nog steeds grote taboes rusten op (mentale) kwetsbaarheid en falen. Hij heeft er daarom zijn persoonlijke missie van gemaakt om deze te doorbreken: “Met als vertrekpunt mijn burn-out van destijds zal ik in mijn boek dieper ingaan op de strategieën waarmee ik mezelf destijds uit het moeras heb getrokken en tot op de dag van vandaag in het gareel hou. Niet alleen zullen psychologische (zelf)inzichten een rol spelen maar ook komen apps, devices en workflows aan bod. Met een onconventionele invalshoek dus en geen zweverige 30-dagen-fix, maar gewoon open, pragmatisch en (hopelijk) inspirerend. Het leven draait écht niet alleen om commercieel succes. Jaag jij je dromen na, of zit je gevangen in de rat-race waar de waan van de dag regeert?”

IN DE MEDIA:

In India begon de echte leerschool pas

Hoe Sebastian Mennes het burn-out taboe doorbreekt

Dordtenaar Sebastian (31) op podium met groten der aarde

Sebastian in de Duurzame Jonge 100

Inspiration360 Stagetime Contest

Startup Newsourcing duikt in ‘het nieuwe uitbesteden’

Ondernemen met een Burn-out

Lees hier meer over zijn Masterclass Work-Life Balance

 

Request booking for this expert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.