Sebastian Mennes

Booking request

Sebastian Mennes

Sebastian Mennes

Sebastian Mennes

Sebastian Mennes is serie-ondernemer, TEDx-spreker en schrijver. Hij knutselde als tiener zijn eerste webshop in elkaar en behoorde als twintiger tot de meest veelbelovende ondernemers van Nederland (MT/Sprout 25-onder-de-25). In de loop der jaren bouwde hij meerdere bedrijven op en timmerde ook internationaal stevig aan de weg, door in India commercieel en in de non-profit sector actief te zijn, met een vermelding in de Duurzame Jonge 100 tot gevolg. In de jaren die volgden, verkocht Mennes twee bedrijven: een internetbureau (15 FTE) en een startup. Tegenwoordig investeert hij met startup studio StartupFabriek in veelbelovende tech-bedrijven.

Als afgestudeerd bedrijfskundige onderzocht Mennes voor zijn doctoraalscriptie in hoeverre Software-as-a-Service organisaties flexibeler maakt. In 2011 – nog voordat SaaS een hype werd – voltooide hij de master Strategic Management (Tilburg University) met zijn thesis Software-as-a-Service: stepping stone towards organizational flexibility?

Zijn eerste officiële stappen als ondernemer gingen met de start van zijn studie gepaard. Want na eindeloze side hustles als puber schreef Mennes zich na het behalen van zijn gymnasium-diploma bij de KvK in. In de twee decennia die volgden heeft hij met zijn internationale team van designers en developers talloze innovatieve webapplicaties, mobiele apps en vernieuwende websites ontwikkeld. Vroeger voornamelijk in opdracht van prominente opdrachtgevers; tegenwoordig uitsluitend nog voor zijn eigen bedrijven en initiatieven waarin hij investeert.

Als professioneel spreker verzorgt Sebastian Mennes lezingen en masterclasses, voornamelijk rondom de thema’s Work-life Balance en Business ↔ ICT. Hij traint en coacht managers, werknemers en ondernemers, in uiteenlopende sectoren en diverse disciplines.

⛈️ Tegenslag & Kwetsbaarheid omarmen

Maar zijn succes kende óók de nodige keerzijden. Als twintiger kwam Mennes met een burn-out thuis te zitten en als dertiger belandde hij in een depressie. Vanwege gevoelsmatige en emotionele wonden lagen zelfsabotage en living on the edge vaak op de loer. Tegenover financieel interessante exits in de laatste jaren van zijn ondernemerschap stond dat hij in de beginperiode dikwijls op het randje van de afgrond balanceerde en een faillissement een aantal keer maar ternauwernood wist af te wenden.

Toen Mennes dacht zijn leven eindelijk weer op de rit te hebben overleed zijn broertje, het heftigste dat hij ooit meemaakte. Al kwam het herseninfarct van zijn dochter vlak voor haar geboorte daar akelig dicht bij in de buurt…

Sebastien Mennes spreker

Tegenwoordig lacht het leven hem – als co-ouder van twee zonen, echtgenoot van zijn droomvrouw, vader van hun inmiddels kerngezonde dochter en wederom full-time ondernemer – weer toe. Ook in zijn lezingen is Mennes een open boek; hij heeft niets met de schone schijn die sociale media domineert en deelt juist de kwetsbare lessen die hij leerde. Want dankzij de nodige tegenslagen in zijn leven is Mennes dus, naast de successen, óók ervaringsdeskundige als het om gevoelsmatige, emotionele en spirituele uitdagingen gaat.


💼 Als Ondernemer, Werkgever én Werknemer weten waar je over praat

Voor een baas werken, dat zou hij nooit en te nimmer meer doen, zo hield Sebastian Mennes zichzelf als ambitieuze ondernemer altijd voor. Totdat een scheiding roet in het eten gooide. Om zijn nieuwe rol als alleenstaande vader van de nodige stabiliteit te kunnen voorzien ging meneer de ondernemer in hart en nieren vervolgens toch maar een baan zoeken…Na 20 jaar op eigen benen te hebben gestaan betekende het in loondienst gaan werken naast een stevig lesje nederigheid, dat hij zijn BVs op een laag pitje moest zetten om adequaat invulling te kunnen geven aan een veeleisende baan. Bovenal zorgde deze nieuwe realiteit ervoor dat hij zijn ego aan de kant moest schuiven en ook zijn persoonlijke overtuigingen moest laten varen. Uiteindelijk leverde het Mennes meerdere interessante senior functies, een schat aan ervaring en een unieke kijk in de keuken van internationaal opererende groei-bedrijven op. Het agile werken binnen een DevOps-organisatie en vervolgens als onderdeel van zelfsturende teams meedraaien in een Holacracy scaleup, hebben bijgedragen aan diepgravende inzichten over vernieuwende organisatievormen en de dynamiek van een vast dienstverband. Naast zijn kennis en ervaring als ondernemer én werkgever, kent Mennes inmiddels dus ook als werknemer het klappen van de zweep uit eerste hand.
Voor bedrijven als PWC, Douwe Egberts en Movir, maar ook diverse gemeenten, non-profits en op diverse evenementen – waaronder TEDx, TNW Conference en EventSummit – verzorgde Mennes de afgelopen jaren tal van keynotes en masterclasses. Voornamelijk over Work-life Balance, Omgaan met Tegenslag en Bewust Ondernemerschap, maar ook Innoveren in crisistijd, Inspirerend Leiderschap, Remote Teams en Agile/Scrum behoren tot zijn repertoire. Als spreker maakte hij in 2016 zijn debuut tijdens Inspiration360 (de voorloper van Business Boost Live), waar hij in een volle Ziggo Dome voor 14.000 mensen zijn kwetsbare verhaal uit de doeken deed, op hetzelfde podium als Al Gore en Richard Branson.🗣No-nonsense, openhartig en recht voor z’n raap

Met een schat aan levenservaring weet Sebastian Mennes zijn publiek vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven te boeien met frisse inzichten, vermakelijke anekdotes en concrete tips. Op bevlogen wijze en met veel enthousiasme brengt hij zijn verhaal, op een manier die boeit en blijft hangen. Zijn stijl is no-nonsense, openhartig en rechtdoorzee.

Dankzij zijn universitaire opleiding brengt Mennes eveneens de nodige kennis, onderbouwing en diepgang met zich mee, terwijl hij zichzelf tegelijkertijd niet al te serieus neemt. Zijn motto: Cut The Crap – eveneens de titel van zijn online platform, uitgeverij en video podcast. Bewapend met scherpe vragen gaat hij daarin op zoek naar het échte verhaal achter bijzondere personen, inspirerende leiders en succesvolle ondernemers. Die lessen deelt hij ook in zijn keynotes en masterclasses.Testimonials


Sebastian wist mij meer te raken dan Al Gore – wat een inspiratie, ik heb genoten!
–Marijke de Cort

Naast Al Gore & Richard Branson voor duizenden mensen spreken in de Ziggodome, Sebastian deed dat op Inspiration360. Ik coachte hem op de weg daar naar toe, zowel met zijn inspirerende verhaal, als de mentale voorbereiding om daar stevig te staan voor duizenden mensen. Sebastian leert super snel, kan inspirerend vertellen voor een groot publiek en schuwt niet om het kwetsbaar te maken. Petje af dat je zo stevig blijft staan naast zulke grootheden!
-Joni Bais, Speakerscoach @ Great Communicators & TEDx

Sebastian heeft een purpose! Hij staat vol vertrouwen op het podium en kijkt het publiek met een open en frisse blik aan. Sebastian vertelt een persoonlijk en inspirerend verhaal over burn out, onzekerheid en hoe hij deze taboes wil en durft te doorbreken. Een echte ondernemer die handelt en leeft vanuit zijn hart!
– Rebecca Roggeveen, Purpose Recruitment

Lees hier meer over zijn Masterclass Work-Life Balance

 

Request booking for this expert

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.