Wie aan innovatie denkt, denkt waarschijnlijk aan technologie. Door nieuwe technologie wordt het leven maakbaar en zijn we als mens de natuur de baas. Helaas zit de natuur veel complexer in elkaar en blijken we ook afhankelijker te zijn dan we dachten. We hebben al een klimaatprobleem en als we zo doorgaan hebben we straks ook een voedselprobleem en een volgende virusuitbraak. Wie strategisch nadenkt over de toekomst, doet er goed aan om zich te verdiepen in technologie maar zal ook moeten nadenken over onze relatie met de natuur. Filosoof Julia Rijssenbeek is verbonden aan Wageningen Universiteit en doet onderzoek naar de toekomst van voedsel en biotechnologie. Zij legt in deze presentatie uit hoe de mens met de natuur kan samenwerken.
🐝
Dat je samen met de natuur kan innoveren bewijst ook Emma van der Leest. Zij maakt samen met bacteriën en schimmels nieuwe stoffen en creëert hiermee een oplossing voor de mode-industrie, een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. En de bacteriën doen het werk! In de woorden van bioloog Midas Dekkers: ze creëert dus eigenlijk hele kleine sweatshopjes 🙂 .
🌱
Omdat veel mensen de afgelopen tijd niet door de koopgoot maar door de natuur wandelden, is er ook een vernieuwde waardering voor de natuur. Suzanne van Straaten plukt daar met haar bedrijf Sprinklr de vruchten van. Zij kan uitleggen wat jij en je organisatie kunnen doen om bij te dragen aan biodiversiteit en hoe je succesvol een bedrijf met een missie opzet.