Programmeren voor iedereen

Op 15 juni sprak Prof. dr. Ir. Felienne Hermans haar oratie uit, haar eerste publiekslezing als hoogleraar Vakdidactiek van de Informatica op de VU. De titel: De menselijke programmeertaal. Hoe we programmeertalen inclusiever maken en waarom dat belangrijk is.

Felienne Hermans

Software heeft een enorme impact op de wereld, om te begrijpen hoe, is het belangrijk dat iedereen de computer kan doorgronden. Daarom hebben we programmeertalen nodig die beter aansluiten bij hoe mensen leren, schrijven en denken.

Daarnaast moeten meer mensen zich thuis gaan voelen in de programmeerwereld. Die wordt op dit moment nog erg gedomineerd door mannen, vooral van westerse afkomst. En dat zie je in het soort problemen dat opgelost wordt, maar ook in de software zelf waarin (onbewust) het wereldbeeld van de makers verwerkt zit.

Bij vrijwel alle programmeertalen begin je met een zwart scherm. Als je iets verkeerd doet krijg je een foutmelding zonder uitleg. Voor sommigen is dit een leuke uitdaging. Voor anderen, vooral voor degenen die vaak te horen krijgen dat software development niks voor hen is, werkt dat demotiverend.

Felienne verdiepte zich in hoe kinderen leren en ontwikkelde een toegankelijke programmeertaal, Hedy, die daar meer bij aansluit. Vervolgens zorgde ze ervoor dat de programmeertaal niet alleen in het Engels werkt, maar in meer dan 30 verschillende talen, waaronder Chinees en Arabisch.

Ze geeft zelf het goede voorbeeld, haar oratie is supertoegankelijk en kan je hier bekijken (In de eerste 10 minuten doet het geluid het wat minder, daarna is het goed!)

En om de toegankelijkheid te vergroten schreef ze haar onderzoek op in stripvorm, lees het hier:

Felienne Hermans oratie

Het is voor iedereen belangrijk om inzicht te krijgen in hoe software werkt, zeker als je er beslissingen over neemt en/of er dagelijks mee te maken hebt. Je kan Hedy zelf proberen. Je kan ook Felienne uitnodigen voor een lezing.

Felienne spreekt over het belang van (leren) programmeren en over de betekenis en rol van AI, software en open source in de maatschappij en in de wetenschap. Ze geeft lezingen, workshops en ze treedt op als moderator.

Het Parool: Computerwetenschapper Felienne Hermans: ‘Weten hoe programmeren werkt, maakt je veel weerbaarder tegen onzinnige ideeën’

De Volkskrant: Hoogleraar computerwetenschappen vreest opmars AI: ‘Wilt u 50 euro extra betalen voor een mens? Toets 1’