Waarschijnlijk heb je de afgelopen weken ook een weg moeten vinden in de nieuwe chaos. Samenwerken is lastiger als je niet naast elkaar kan zitten en je moet veel zelf uitzoeken. Online meetings vergen enige discipline (check niet continu je haar en zet m even op mute als je niet aan het woord bent) en wie kinderen heeft wordt ineens juf of meester. Na een halve dag onderwijs geven, waren veel ouders het er al over eens dat onderwijzers minstens een miljoen per jaar zouden moeten verdienen. De meeste van onze experts blijken deze tijd te gebruiken om onderzoek te doen, nieuwe content te genereren of gewoon hun bedrijf hier zo goed mogelijk doorheen te leiden. Veel zijn ondernemer en die zijn het wel gewend om met onzekere situaties om te gaan. En zij weten: dit gaat ook weer over.
En dan moeten we verder. Hoe gaan we dat doen in een veranderde en onzekere wereld? Misschien moeten we daar alvast over nadenken. Hieronder wat ideeën, maar laat vooral ook weten waar jij op dit moment meer over zou willen horen?
🌸 Leer van China
Ed Sander is gespecialiseerd in technologie en China. De studiereizen die hij dit voorjaar georganiseerd had zijn natuurlijk afgezegd, maar ondertussen heeft hij veel (online!) contact met de mensen daar. Hij heeft onder andere een uitgebreide studie gedaan naar hoe in China technologie ingezet werd in de tijd dat het virus het land in zijn greep hield. Ondertussen is het leven daar langzaam weer op gang aan het komen. Hoe zijn zij deze tijd doorgekomen, wat zijn de learnings, hoe starten ze weer op? En welke rol speelt de technologie hier in? Ed schrijft hier ook een serie artikelen over.
🐌 Focus op de lange termijn
De complexe thema’s van deze tijd kunnen niet opgelost worden in de bestaande systemen en denkwijzen. Tessa Cramer, Lector Designing the future bij Fontys Hogeschool, pleit dan ook voor vertraging. Het is nu eenmaal onmogelijk om te overzien wat er echt toe doet als je in de hoogste versnelling opereert. In haar lezingen laat ze zien dat toekomstdenken vooral durf vergt om ongemakkelijke scenario’s onder ogen te zien en zelfs te cultiveren. Vertraging geeft ons tijd om het ongemak in de ogen te kijken en te vragen: wat doet er echt toe? Wat kunnen we loslaten nu we de kans hebben? En wat moeten we juist nu laten groeien?
🦋 Leer leiding geven in een onzekere tijd
Er zijn mensen die al veel langer in een onzekere situatie ondernemen: het zoeken naar een verdienmodel, falen, opnieuw beginnen en dan ook nog je team enthousiast houden. Daan Weddepohl schreef er vorig jaar een boek over: 99 redenen om te stoppen, en toch door te gaan, waarin hij je meeneemt langs de hoge toppen en de diepe dalen van een startup.
☀️ Werk online
Ondertussen moeten we er het beste van maken. Er is een versnelde omslag naar online en bijna alle organisaties moeten nu op afstand leren werken. Hoe stuur je teams aan op afstand als je gewend bent bij elkaar op kantoor te zitten? Hoe houd je contact met je klanten als je niet bij ze langs kan gaan? En hoe werk je nu enigszins efficiënt? Er zijn verschillende ondernemers die daar veel ervaring mee hebben, bijvoorbeeld Boris Veldhuijzen van Zanten en Rick Pastoor.
Uiteraard kan iedereen bij ons een online sessie verzorgen. Voor wie liever leest houden we hier de verhalen bij. Blijf binnen, blijf gezond en hopelijk tot snel!