De huidige situatie dwingt tot creativiteit en dat leidt inmiddels vaak tot mooie nieuwe vormen van online en hybride events. Maar creativiteit komt niet altijd vanzelf, soms moet je afkijken. Daarom vroegen we ervaren dagvoorzitters Jim Stolze en Sebastien Toupy om hun tips voor online events met jullie te delen.
Jim Stolze
Jim Stolze geeft lezingen over digitale transformatie, leiderschap en AI. Hij was onlangs dagvoorzitter bij een aantal indrukwekkende online events.
“Wat vooral belangrijk is, is dat je de vorm aanpast aan de doelstelling van de bijeenkomst. Gaat het om inspiratie? Blijf dan weg bij tools zoals Zoom en Teams. Voor inspiratie moet zowel de inhoud van het verhaal als het beeld van hoge kwaliteit zijn en dan kan je beter werken met een van te voren opgenomen video. Zorg dat je relevante inzichten biedt, die volledig zijn toegespitst op de organisatie en de sector en maak de video vanuit een professionele studio.” Jim maakte customized video’s voor onder andere Railforum en voor de Gemeente Rotterdam.
“Als het echt gaat om de interactie is het natuurlijk een ander verhaal. Dan zal je gebruik moeten maken van een webinar studio. Kies dan software waarbij je een college kan afwisselen met een interview en waarin je ook vragen van de kijkers kan behandelen. Een combinatie van inspiratie en interactie kan uiteraard, maar dan moet je wel zorgen dat er een goed team staat die zoiets kan voorbereiden en kan ondersteunen bij de uitvoering.”
Sebastien Toupy
Sebastien Toupy modereert veel internationale bijeenkomsten (hij spreekt Frans en Engels). Daarnaast is hij als organisator aan The Next Web Conference verbonden.
“Onderschat de voorbereidingen van een online event niet, het vergt wel iets meer dan even de Zoom verbinding aanzetten. Zorg dat je goed weet hoe de technologie werkt, bekijk het event vanuit de deelnemer en oefen een paar keer voordat je gaat uitzenden.
Time management is nog belangrijker dan bij live events. Zorg dat je bij je onderwerp blijft (dwaal niet af) en spreek vlot. Een pauze van 30 seconden voelt als een eeuwigheid online. En misschien wel het balangrijkste: zorg voor energie! Je moet ongeveer twee keer zo enthousiast zijn als je tegen een camera praat dan op een fysiek podium. Emoties zijn moeilijker over te brengen online, dus je moet het echt uitstralen.”