Programmeren is als poëzie.

Een paar weken geleden ontmoette ik Clive Thompson, de schrijver van het boek De Coders. Hij vertelde overzijn liefde voor het programmeren. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en ik moest bekennen dat ik al een paar keer begonnen was met het leren programmeren maar steeds weer was gestopt. Er passen nou eenmaal niet zo veel hobby’s in mijn leven en in plaats van programmeren werden het pianolessen. Programmeren leek me moeilijk om te leren en de kans dat ik het direct kon toepassen niet heel groot. Pianospelen is ook moeilijk om te leren maar dat is ontspannend en creatief, je komt in een flow, het is verslavend en met een duidelijk resultaat: een liedje.

Daar werd hij alleen maar enthousiaster van. Programmeren is precies hetzelfde! Het is ontspannend en creatief, je komt in een flow, het is verslavend, en mooie code is als poëzie. Met een duidelijk resultaat: je kan al snel kleine programmaatjes maken die je leven makkelijker maken, waarna hij een serie voorbeelden gaf. Iedereen zou het moeten leren. Begin met Python! gaf hij nog als tip.

De ondertitel van De Coders is: Een kijkje in het hoofd van programmeurs, de machtigste beroepsgroep ter wereld. Programmeurs zijn de onzichtbare architecten van de huidige maatschappij en deze groep bestaat op dit moment uit mensen die wel heel veel op elkaar lijken. Clive Thompson vindt letterlijk dat iedereen zou moeten leren programmeren.

Geen wonder dat de huidige initiatieven die zich richten op het opleiden van programmeurs zich ook steeds vaker richten op diversiteit binnen deze groep. Niet alleen omdat er zo veel programmeurs nodig zijn, alleen al in de metropoolregio Amsterdam zijn er op dit moment meer dan 10.000 openstaande vacatures, maar ook om kansen te creëren voor groepen mensen die zelf niet direct aan programmeren zouden denken. Bovendien is code die geschreven wordt door een divers team kwalitatief beter en hebben bedrijven er voordeel bij als hun programmeurs net zo divers zijn als hun klantengroep.

Corinne Vigreux, oprichter van TomTom, geeft aan dat de kloof tussen arm en rijk straks de kloof tussen de digitaal geschoolde en de niet-digitaal geschoolde mensen zal zijn. Zij richtte programmeerschool CODAM op en wil daarmee gelijke kansen bieden aan iedereen. Vorige week werd CODAM officieel geopend door Koningin Maxima.

Ruben Nieuwenhuis en Victor Bos willen met het initiatief TechConnect 50.000 mensen uit ondervertegenwoordigde groepen naar techbanen leiden. Bedrijven als Booking, TomTom, Rabobank en opleidingsfonds CA-ICT ondersteunen het initiatief. Eric Traa van de Rabobank geeft aan: We willen graag meewerken aan een kansrijke stad. Met TechConnect slaan we een belangrijke en noodzakelijke brug tussen kansarm en kansrijk. Daarnaast willen we hiermee onze MKB klanten ondersteunen in de technologische ontwikkelingen.

Hoogste tijd om je coding skills op te poetsen deze zomer, het is tenslotte voor iedereen. Maak er poëzie van!

Tips voor poëzie op het podium?:

? Lotte de Bruijn is directeur van NLdigital (Nederland ICT) en werd door Opzij gekroond tot meest invloedrijke vrouw in tech. Ze vindt het belangrijk dat kinderen optimaal worden voorbereid op een toekomst die steeds verder digitaliseert en zet zich dan ook in voor digitale vaardigheden in het onderwijs. Daarnaast zet ze zich in voor diversiteit en weet ze natuurlijk als geen ander wat er speelt op het gebied van technologie in Nederland.

? Rina Joosten is oprichter van Seedlink tech, een scale-up dat AI inzet voor het beter, sneller en eerlijker matchen van kandidaten in het sollicitatieproces. Zij spreekt over AI, innovatie en human capital, en heeft veel voorbeelden van hoe je AI direct en praktisch in kan zetten.

☀️ Jim Stolze zette de Nationale AI Cursus op, een gratis online cursus voor iedereen in Nederland. Hij schreef ook het boek: Algoritmisering, wen er maar aan! Zijn lezingen over AI worden, zonder uitzondering, hoog gewaardeerd.

? Maurits Kaptein publiceerde de afgelopen weken een serie artikelen over AI voor het tijdschrift Emerce, hij geeft een Masterclasses Digitale Technologie en schreef het boek, Hallo Wereld, Hallo Computer. Als je wil beginnen met programmeren of meer wil begrijpen van programmeren dan zou ik Maurits eens uitnodigen voor een lezing.

? Yuki Kho leidt The Art of Work bij Homerun, waarbij ze onderzoek doet naar goed werkgeverschap. Homerun gaf afgelopen week een praktische gids uit voor Diversiteit en Inclusion.

? Sanne Kanis schreef de roman De Bubbel, een geestig boek, losjes gebaseerd op haar eigen ervaringen in de tech wereld. Haar lezingen gaan over cultuur en ethiek binnen tech bedrijven.

Fijne zomer!