Move fast and fix things

Het klimaat en vervuiling zijn dagelijks terugkerende thema’s. Over 11 jaar moet de CO2 uitstoot gehalveerd zijn. We hebben een stikstofprobleem. We moeten minder plastic gebruiken zodat Boyan Slat niet alles weer uit de oceaan hoeft te vissen en daarnaast blijkt ook nog de grond vervuild te zijn.

Wetenschappers zijn het er over eens: er moet snel iets gebeuren en waarschijnlijk zullen we anders moeten gaan leven dan we op dit moment gewend zijn. Maar wat betekent dat? En heeft het zin om als klein land te veranderen als de rest van de wereld dat niet doet?

Toen ik laatst dit filmpje over de mobiele telefoon weer zag, waarin niemand het nodig vond om altijd maar bereikbaar te zijn, realiseerde ik me weer hoe snel verandering kan gaan. Veel internetbedrijven waren eerst kleine startups met drie nerds op een zolderkamer, maar behoren nu tot de topbedrijven in de wereld en computertechnologie is uit geen enkele sector meer weg te denken. Een paar inspirerende voorbeelden waren voldoende om anderen over te halen ook een startup te beginnen en pitches beginnen nog steeds standaard met: “Wij zijn de Airbnb/Uber van…”.

Als iedereen doet wat in zijn of haar bereik ligt om de verandering in te zetten, dan lukt het. Nederland zou een inspirerend voorbeeld kunnen zijn voor de wereld. Binnen Nederland zijn er in ieder geval genoeg inspirerende voorbeelden te vinden. ‘Move fast en break things’ wordt ‘Move fast and fix things’!

Kijk bijvoorbeeld eens naar:


Bas Verkaik - Spreker
Bas Verkaik is oprichter van SPIKE technologies, bouwde een electrische motor voor lange afstanden en is de aanjager van het TU/e innovation Space in Eindhoven.


Marlot Kiveron - spreker
Marlot Kiveron is duurzaamheidsmanager bij brillenmerk Ace&Tate. Ze heeft ervaring met duurzame strategie, sourcing en de supply chain.

Willa Stoutenbeek
Willa Stoutenbeek is oprichter en creatief directeur van W.Green, een branding- en communicatiebureau gespecialiseerd in duurzame mode, voeding en lifestyle. En een fantastische dagvoorzitter!

🌱 Zie ook onze andere experts die over duurzaamheid spreken.
🐝 Rachelle van der Linden en Marco Derksen schreven het boek Kleur bekennen, waarin ze drie stappen presenteren om je organisatie fundamenteel te vernieuwen.
🌎 Justin Halsall is weer terug in Nederland! Je kan hem dus weer boeken als spreker of dagvoorzitter.
🐸Zelf aan de slag? Het LivingLab bij ons op het Marineterrein is een proeftuin voor het bedenken, testen en toepassen van schaalbare innovaties, onder andere op het gebied van duurzaamheid.
🐛Robert Overweg ontwierp het programma The Adaptable Mindset, omdat creatief en innovatief denken nodig is voor verandering.
🦋 Boek het nieuwe verhaal van Mei Ling Tan, oprichter van retail techbedrijf Gustein.
🍃 Fotonica moet het internet redden en Merijn Doggen weet er alles van.
🐞 En we hebben weer allemaal leuke nieuwe sprekers!

Deze tekst verscheen ook in onze newsletter van 21 november, wil je ook de newsletter ontvangen? Schrijf je dan hier in.