Het lijkt wel magie: uit het niets een origineel plaatje, een originele tekst of zelfs code genereren. Dat generatieve AI tot de verbeelding spreekt merken we aan de vele nieuwsberichten, aan het feit dat ChatGPT af en toe onbereikbaar is en aan de hoeveelheid sprekersaanvragen die wij voor dit onderwerp ontvangen 🙂 .
Generatieve AI zijn algoritmen die nieuwe originele content kunnen creëren. Dit wordt gebruikt in toepassingen zoals ChatGPT, Dall E2, Lensa, RunawayML, Midjourney, etc. Het werkt zo goed omdat de toepassingen steeds slimmer worden, maar ook omdat ze zich voeden met informatie van het internet, een enorme en groeiende dataset. Dat is dan ook meteen de reden dat je zelf moet blijven opletten: de kwaliteit van de uitkomst hangt af van de data die je gebruikt.
Een van de eerste chatbots van Microsoft, Tay, ontpopte zich in 2016 binnen de kortste keren tot een racistische hork. Het was natuurlijk toen al een slecht idee om een robot te leren communiceren op basis van Twitterteksten.
Maar ook nu. De Lensa app maakt AI kunstwerken van selfies die je upload in de app, zogenaamde “magic avatars”. Het blijkt wel ongevraagd van mannen stoere vikings te maken en van vrouwen sekssymbolen met grote borsten. En het is door menselijk ingrijpen in Kenya dat er voor wordt gezorgd dat ChatGPT niet ook een racistische, misogyne viespeuk wordt. (Wat overigens behoorlijk traumatisch is voor de betrokken Kenyanen die de teksten moeten lezen en verbeteren). Ethische AI gaat niet vanzelf.
Ook als de excessen er uit worden gefilterd zal er een zichzelf versterkend effect optreden. De data die wordt gegenereerd wordt weer toegevoegd aan het internet en op die data wordt weer nieuwe data gebaseerd. En zo wordt alles eindeloos herhaald en de status quo bevestigd.
Wat kan je met deze magische technologie? Is het verstandig om het te gebruiken? Wat is zinnig en wat is echt onzin? Hoe werken die algoritmen eigenlijk? Komt er ooit een nieuw of überhaupt een goed idee uit zo’n bot? En zijn er nadelen?
Vraag het aan deze sprekers, zij hebben ervaring met generatieve AI:
Laurens Vreekamp
Laurens werkte voorheen als Teaching Fellow bij Google en schreef in 2022 het boek The Art of AI, een praktisch boek over AI en machine learning. Hij toont praktische AI tools waarmee creatieve professionals aan het werk kunnen en schetst kansen en gevaren voor nu en de toekomst.
Laurens Vreekamp: ChatGPT, de laminaatvloer van de literatuur.
Michael Musandu
Michael is de oprichter van Lalaland, een tool dat synthetische, fotorealistische modellen voor kledingmerken creëert. Hierdoor kunnen zij hun collecties op verschillende modellen presenteren. Inmiddels wordt de technologie door fashion bedrijven door de hele keten ingezet, van het ontwerp van de kleding tot aan de verkoop, wat in zijn geheel een duurzamer proces oplevert. Om missers te voorkomen creëert Lalaland zijn eigen database met informatie waar de beelden uit gegenereerd worden.
Sander Duivestein
Sander houdt zich al sinds 2018 bezig met generatieve AI en synthetische media. In 2019 schreef hij het rapport Infinite Machine Creativity, over de impact van synthetische media en Generative AI (in april dit jaar komt de update uit). In 2021 kwam het boek Echt Nep uit, over synthetische media, desinformatie en mediamanipulatie.
Sander Duivestein in NRC: Leg het gebruik van ChatGPT aan banden.
Jim Stolze
Jim is tech-ondernemer, heeft de Nationale AI cursus opgezet en scheef het boek Algoritmisering, wen er maar aan! Naast een lezing kan Jim ook een op maat gemaakte en interactieve AI/ChatGPT quiz geven.
Jim Stolze in het FD: We vroegen een AI om de wereld in 2023 te beschrijven. Dit is het resultaat
Felienne Hermans
Felienne is Professor Computer Science Education bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en geeft een ochtend per week programmeeronderwijs op Lyceum Kralingen in Rotterdam. Ze heeft de Hedy programmeertaal ontwikkeld. Ze spreekt over het belang van (leren) programmeren en over de betekenis en rol van AI, software en open source in de maatschappij en in de wetenschap.
Felienne Hermans in NRC: Verbieden of juist omarmen die tekstrobot in het onderwijs?
Axel Arnbak
Axel is partner bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam en columnist bij het FD. Hij houdt zich bezig met digitale rechten, privacy, security en nieuwe ontwikkelingen op het internet.
Axel Arnbak in het FD: Beteugel AI met constructief wantrouwen en recht
Gina Doekhie
Gina is cybercrimespecialist en digitaal detective. Ze bekijkt generative AI vanuit het perspectief van privacy en security. Want niet alleen studenten hebben ChatGPT gevonden om hun werk te verlichten; ook cybercriminelen weten het inmiddels in te zetten. Zo kan je met ChatGPT een heel netwerk scannen op kwetsbaarheden en kan je kwaadaardige code schrijven die niet herkend wordt door jouw anti-virussoftware.
—
🙋♀️ Op zoek naar een dagvoorzitter met verstand van technologie, innovatie en/of duurzaamheid? Check hier onze dagvoorzitters.
🍌🍊 Bard en Ernie gaan concurreren met ChatGPT (De Volkskrant)
🎨 Zo worden plaatjes gegenereerd door AI: The text to image revolution explained
🦦 Wie het klimaat wil redden moet actie ondernemen en gewoon ergens beginnen. Li An Phoa zet zich in voor drinkbare rivieren en ging langs bij de European Climate Pact van de EU.
📱 Hoe ga je tussen 9 en 5 slimmer om met je laptop, social media en telefoon? En waarom is dat nodig? Boek de nieuwe workshop, Master your workweek van Aaron Mirck.
🤖 Leuke uitsmijter: Aaron Mirck zet AI in om je event aan het einde van de dag samen te vatten, al dan niet in dichtvorm.